Писмото от Европейския съюз е подписано от шефа на генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаул, съобщи bTV.

То е адресирано до финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, който е и шеф на валутния борд.

Причина за него е перспективата неяснотата около достъпа до гарантираните депозити в КТБ да продължи месеци.

Според еврочиновниците, българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса.

Те припомнят върховенството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

В четвъртък Управителният съвет на БНБ обяви решението си КТБ да остане затворена и след 21 септември.

По закон трезорът може да остане затворен и под специален надзор до 21 декември.

От този доклад на квесторите обаче така и не стана ясно дали собственикът на банката е раздавал кредити на свои приближени обръчи от фирми.

Документът разкрива лоши практики при управлението на трезора и предизвика отговора на отстранените изпълнителни директори, според които години наред не са откривани проблеми и кредитният портфейл се е влошил чак с идването на квесторите.


Миналата седмица депутати от БСП внесоха промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, с които се предлага изплащането на депозитите от Фонда да започва 2 месеца след спирането на дейността на някоя банка.

Янаки Стоилов обясни, че предложението е в следствие на това, че ГЕРБ и ДПС с приемането на първо четене на актуализацията на бюджета записаха ръст на държавния дълг с 3,4 милиарда лева и следователно могат да се заделят 1,7 милиарда лева, които са необходими за попълването на средствата във Фонда за гарантиране на влоговете.

По думите на Стоилов промяната в закона ще действа и по принцип.

Той подчерта, че независимо дали дадена банкова институция ще бъде оздравена и стабилизирана, или ще се премине към несъстоятелност, тя дължи тези средства впоследствие на Фонда, който е изплатил средствата на вложителите.