Обвинителният акт бе върнат на държавното обвинение за изчистване на пропуски в него, съобщи БТА.

Това бе вторият опит на магистратите да дадат ход на делото, след като на 11 май т.г. процесът не тръгна, тъй като на подсъдимия не му бе връчен обвинителният акт и призовката в законовия 7-дневен срок. Тогава стана ясно и че Министерството на финансите не е изпратило представител, който да претендира за граждански иск. Министерството на регионалното развитие и благоустройството изпрати такъв представител, но магистратите отказаха да разгледат съвместно с делото гражданския иск за настъпили вреди, тъй като Хасан Азис е обвинен в опит за измама и не са настъпили реални щети.

Кметът на Кърджали е подсъдим за опит за измама. Според прокуратурата Хасан Азис е направил опит да набави имотна облага за фирма "Устра холдинг", като това е можело да причини огромни вреди на държавата. В обвинителния акт се твърди, че от 23 януари до 19 юни 2009 г. Азис е изпратил писма до регионалното ведомство относно цената на имот, собственост на фирмата "Устра холдинг".

Според прокуратурата чрез тези писма кметът се е опитал да заблуди бившите министри на регионалното развитие и благоустройството и на финансите Асен Гагаузов и Пламен Орешарски, че цената на имота е близо 9 милиона лева, като действителната цена е малко над 800 000 лева. Хасан Азис изискал милионите да бъдат заплатени като обезщетение на собственика на земята на "Устра холдинг".