По-рано днес сините издигнаха кандидатурата на бившия президент за мястото на Вената Марковска, след като вчера лично премиерът Бойко Борисов ги прикани да направят номинация и обеща подкрепата на управляващите.

"Това е договорка между ГЕРБ и СДС, която показва ясно механизма за издигане и утвърждаване на кандидатури, който няма нищо общо нито с професионализма, нито с Конституцията. Няма да участваме в тези продължаващи циркове, които правят държавата за посмешище. Не виждам и кой уважаващ себе си юрист ще участва в нагласен сценарий. Ако Стоянов иска да участва в тази сделка, в такъв пазарлък, това е негов избор", каза още Станишев в отговор на въпрос дали левицата ще предложи своя кандидатура, предаде БТА.

Според него е неприемливо да се избере нов конституционен съдия, без да бъде отменено решението на Народното събрание за избора на Марковска, защото това ще създаде основания всяко следващо решение на Конституционния съд да бъде оспорено.
"ГЕРБ вече изцяло са излезли извън полето на нормалния конституционен процес. Кадруването в съдебната система се извършва лично от Борисов, Цветанов и Фидосова", каза още лидерът на социалистите.

Той уточни, че партията ще направят всичко възможно да информират подробно Европейската комисия за тези процеси, защото ако от ГЕРБ продължат така, то ще се стигне до следващ мониторингов доклад за страната, цитира го БГНЕС.

"За всичко това много скоро ще бъдат информирани и г-н Барозу, и еврокомисарите Рединг (Вивиан Рединг - еврокомисар по правосъдие, основни права и гражданство – б.р.), Малстрьом (Сесилия Малстрьом - еврокомисар по вътрешните работи – б. р.) и други. И досегашните две кандидатури за членове на КС, предложени и избрани от НС (ГЕРБ издигна своя депутат Анастас Анастасов и подкрепи Венета Марковска - б.р.), са лични назначения на Бойко Борисов и той създаде тази конституционна криза. Промениха правилата и държат на всяка цена да подчинят съдебната система. А ВСС показаха неспособност да отстояват независимостта й", добави Сергей Станишев.

По думите му се създават съмнения и за избора на нов главен прокурор.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов също коментира номинацията на СДС за конституционен съдия.
"Това е не просто политически театър, сделка, това е долнопробна търговия. Очевидно е, че СДС с това ръководство се превръща не само в присъдружна партия на ГЕРБ, те са партия на командно дишане", каза червеният депутат.

По-рано днес дори депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров призна, че "СДС за пореден път играе чужда пиеска".
„СДС не бива да издига чужди кандидатури. СДС действа в пълен синхрон с г-жа Фидосова и с ГЕРБ. Нямам нищо против да внеса кандидатурата на стойностен човек, но лично аз смятам, че трябва да се отмени решението на НС (за избор на Марковска - б.р.)”, заяви той.
 
Миналата седмица правната комисия в парламента, доминирана от ГЕРБ, реши без да се отменя решението за Марковска, да се премине към номиниране на нови кандидати. В четвъртък парламентът ще решава за откриването на новата процедура за избор на конституционен съдия. Тогава трябва да се гласуват процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на номинираните и подготовка за избора. Според решението на комисията, гласуването трябва да се проведе на 19 декември.