Сред основните акценти в алтернативния проект за държавен бюджет на партията са промяна в данъчната система, нов статут на болниците и отпадане на принципа „парите следват ученика“ в образованието.

Конгресът утвърди за делегирани членове на Националния съвет двама души: Георги Чакъров от БСП Велико Търново на мястото на Валентин Ламбев и Любомир Паунов от БСП Пловдив – град на мястото на проф. Красимир Мурджев.

Във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС делегатите на Конгреса възложиха на ПГ на „БСП за България“ да изиска от българското правителство разработване на национална визия за ролята и мястото на България в ЕС.

Трета точка е възлагане на Националния съвет на БСП да настоява българското правителство да излезе с национална позиция по многогодишната финансова рамка с ясни политически приоритети, които да са финансово гарантирани в бюджета на ЕС.

Четвърта точка предлага ПГ на „БСП за България“ да инициира дебат относно подготовката на България за членство в еврозоната.

В доклада за европредседателството се посочват петте стълба, на които се основава политическата визия на БСП за бъдещето на Европейския съюз и ролята на България в него.

Петте стълба са:

- ЕС - пълноценен Социален съюз, наред с икономическия и паричния - Европейският социален модел не е за продан! Водещата задача на обновяващия се Европейски съюз да стане формирането на силно конкурентна социална пазарна икономика, която има за цел пълна заетост и социален прогрес при надеждна защита на природата.

- България в ядрото, а не в периферията на ЕС - ясна стратегия и последователни държавни усилия за присъединяване към Шенген; Пътна карта за приемането на страната ни в Еврозоната; равноправно участие на България в политиките за отбрана и сигурност.

- България - активен участник, а не пасивен слушател на европейската сцена, чието Председателство на Съвета на ЕС очертава солидни политически приоритети и демонстрира национален капацитет за гъвкаво, компетентно и отговорно участие във формирането на общоевропейските политики.

- ЕС, в който Политиката на сближаване е израз на солидарност и заличаване на неравенствата между държавите членки.

Политиката на сближаване получава по-широки перспективи чрез адекватна Многогодишна финансова рамка (МФР), предвиждаща нови собствени източници на финансиране.

- ЕС, в който Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива, а Черноморският регион да стане обект на активни усилия от страна на ЕС в областта на екологията, сигурността и други сфери на стратегическо партньорство с държавите от региона.