Главният заподозрян за кървавите атентати в Париж бил забелязан снощи от полицията, но успял да й се измъкне и може би пътува с автомобил БМВ към Германия, пише британският вестник "Телеграф" в електронното си издание, цитирано от БТА.

Вижте снимки>>>

Белгийските федерални прокурори признаха на пресконференцията късно снощи, че при масираната операция на армията и полицията в Белгия в неделя ислямистът Абдеслам не е заловен. Той бил засечен от полицията близо до град Лиеж около 19.30 ч. местно време снощи, но успял да избяга, съобщава белгийският вестник "Дерниер йор".

Абдеслам се отправил към Германия по магистрала Е40 и отново успял да избегне полицейска проверка.

Прокурорите потвърдиха, че Абдеслам не е между 16-те арестувани при 19-те полицейски обиска снощи и отказаха да отговарят на въпроси за него, посочва "Телеграф".
При операцията не са открити оръжия и експлозиви.

По-късно през деня бе съобщено за нови петима арестувани - и сред тях не е Салах Абдеслам.

Брюксел блокиран

Брюксел днес остава блокиран от множеството мерки, предприети заради опасенията за възможни едновременни атентати.

Повечето от държавните и общинските служби не работят, включително гишетата за приемане на молби за убежище от мигрантите, а също детските градини, училищата и университетите.

Повечето големи магазини остават затворени, а съветът към гражданите е да избират малки квартални бакалии да пазаруват храна.

Метрото остава затворено, а някои от шофьорите на градския транспорт отказват да работят и твърдят, че се чувстват застрашени.

Повечето от служителите в НАТО и институциите на ЕС днес са посъветвани да работят от домовете си. Улиците в града са почти напълно обезлюдени.

"Сведенията от последните часове предизвикват опасения за предстоящо нападение като атентатите в Париж. Целите на терористите остават молове, търговските улици и градският транспорт", посочи премиерът Шарл Мишел.