В първия работен ден след ваканцията на народните представители лидерът на РЗС Яне Янев поиска Борисов да дойде и „моментално да обясни какво се случва в тази държава”, предаде "Фокус".

Янев заплаши, че скандалът ще стигне и до Брюксел и посочи, че никой няма да търпи в европейска държава да се случват такива фрапантни закононарушения.
„Става въпрос за ползване на нерегламентирани репресивни лостове на държавната машина”, заяви той.
Емил Василев от РЗС пък поиска изслушване на Цветанов.
"Първият проблем, е че от специалните служби и от МВР е изтекла класифицирана информация. Вторият - че тези магнитни носители със записите на висшите чиновници не са били унищожени", заяви депутатът, цитиран от БГНЕС.
Според него някой е разпоредил подслушването, тъй като няма данни за престъпления или заплахи за националната сигурност на държавата, както изисква законът.

Предложенията на РЗС обаче бяха отхвърлени от депутатите от ГЕРБ и "Атака", чиито гласове бяха достататъчни, въпреки че всички останали партии бяха "за".

Вчера Яне Янев обвини управляващите, че в митниците са правени безпринципни назначения на хора, близки до ГЕРБ, и обяви, че ще разкрие "касиерите на ББ и ЦЦ".

"Ние ще се противопоставяме на вашите безобразия и ако не можете да промените нещата, ще си ходите", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.
"Начинът на управление е като в РПУ, но това е държава и така не може", категоричен бе Станишев. Той добави, че единственият начин ГЕРБ да излезе от ситуацията със СРС-тата, е да има независима парламентарна комисия, в която опозицията да има равно представителство.
"Всичко друго е замитане под килима", каза още бившият премиер, след като вчера такова предложение не бе прието, а само подкомисията за контрол на СРС ще се занимава със скандала.

Лютви Местан от ДПС пък се обяви против "повсеместната и безконтролна употреба на СРС, с което се гази в личния свят, освен на престъпниците, и на абсолютно невинни коректни граждани". Той отбеляза, че България е влязла последна в икономическата криза и би трябвало да излезе първа, но по всяка вероятност ще излезе последна заради липсата на реформи.

„Ще настояваме Комисията по корупция да изслуша Ваньо Танов за това кое е политическото покровителство върху фирмите”, заяви на свой ред лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от "Фокус".
"В скандалите потъват управленските цели на ГЕРБ и изплуват сериозни съмнения в обществото за полицейски произвол. Скандалите са политически пожар, а когато има скандали всички се занимават с тях, а не с правене на политика", каза още той.

От ГЕРБ обаче не обърнаха внимание на критиките, а обявиха трите приоритета на парламентарната си група - промени в законите за съдебната система, законова база за икономическо развитие и продължаване на секторните реформи, съобщи БТА.
"Ще искаме темпо и дисциплина в Народното събрание, за сметка на предизборната политическа риторика, заяви Красимир Велчев.

Управляващите бяха подкрепени само от "Атака".
"С компромати никога не са се печелили политически дивиденти. Такава безпомощна опозиция досега в България не е имало. А колкото до сините - съединете се с БСП, вие явно сте едно и също", заяви лидерът на партията Волен Сидеров, който нарече РЗС "Ред, законност и Държавна сигурност".
"Това, което правите, иска да внуши на хората, че правителството се е провалило и трябва да дойде друго - с премиер Георги Първанов, президент Алексей Петров, финансов министър Иван Костов и вътрешен министър Яне Янев. Но не можете да убедите българите, че Янев ще бъде по-добър вътрешен министър от Цветанов", заяви още Сидеров.