Преди десет дни Дянков заяви, че месеците януари и февруари са тежки за бюджета и земеделците ще получат пари едва през март и април
"Хазната е на дефицит през януари с 500 млн. лв.", обяви тогава Дянков.

Така той отговори на земеделските производители, които заявиха, че ще протестират с тежката си техника на 20 февруари пред храм-паметника "Александър Невски". Земеделският министър Мирослав Найденов се опита да ги успокои, че има вероятност парите им да бъдат платени до края на февруари. Ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите се срещна на 14 февруари с Бойко Борисов, който им признал, че има пропуски в работата на неговия екип и поискал време за реакция до 19 февруари.
Тогава премиерът, пред угрозата от нови протести, бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или още във вторник (19 февруари) ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков.

Ден по-късно, Министерство на земеделието обяви готовност със схемата за изплащане на земеделските субсидии. "Това бяха и настояванията на земеделските производители", обясни министър Мирослав Найденов. От Министерство на финансите са докладвали на премиера, че са намерили такава възможност.

Междувременно се разбра, че социалното министерство преговаря с финансовото за отпускането на допълнителни средства за мерки и програми за заетост. Това съобщи пред Дарик радио министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.