От ЕК вече подкрепиха изграждането на газов хъб в България, който ще бъде общоевропейски проект.

Борисов обсъди с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, по думите на премиера, различни "спорни теми".

„Запознах комисаря и с делата и проектите, които имаме, с руските тръби на нашите пристанища, с процедурите по „Южен поток“, каза още премиерът.

Той добави, че от ЕК и от комисар Вестагер "очакваме разбиране и помощ". Всички знаят, че по някои от темите, нещата не могат да станат веднага, каза още министър-председателят.

Знаете за монополното положение на "Булгартрансгаз". Пред комисията, ние се опитахме да обясним какви мерки сме взели там и че всъщност запазването на собствеността върху газопреносната система е изключително важна и стратегическа за България задача, заяви Борисов.

Маргрете Вестагер посочи на свой ред важната роля на страната ни в изграждането на Европейски енергиен съюз.
Сигурността на доставките и достъпните цени са важни за всеки европейски гражданин, каза еврокомисарят.

Вестагер добави, че бавно и постепенно трябва да се извърви този преход на енергийните ни системи така, че да се постигнат и ангажиментите, свързани с изменението на климата.

В тази връзка имаме много общи неща - желанията на България не само в газовия сектор, но и в прехода към използване на възобновяеми източници, каза Вестагер.

По думите й сътрудничеството с България е отлично. Българските приоритети са сходни на европейските и са част от тях, добави гостът.