Пред журналисти премиерът обяви, че има готовност да обяви новия шеф на ДАНС, но ще направи в сряда на заседанието на МС. Тогава правителството ще предложи въпрсното име на президента, който трябва да издаде указ.

Спрягат се бившият зам.-министър на МВР от първия кабинет на ГЕРБ Димитър Георгиев, един от сегашните зам.-министри - Цвятко Георгиев, и Недялко Недялков - и.д. директор, който досега беше заместник на подалия оставка Владимир Писанчев.

Борисов потвърди още, че е получил от военния министър Николай Ненчев предложение Йордан Бакалов да оглави военното разузнаване. Премиерът не коментира дали ще приеме, след като вчера заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е нужно на поста да застане професионалист, а не политик.

Тази номинация също се приема за предложение на Реформаторския блок (РБ), тъй като Ненчев е представител на БЗНС, част от формацията.

На въпрос дали РБ преяжда с власт, както заявиха от опозицията и дори лидерът на АБВ Георги Първанов, Борисов отговори шеговито:

Имам един порок, много обичам да ям. Сега постя от две седмици и е ужас. Нощ не виждам като съм гладен.

След това обаче сериозно обяви:

"Ние с РБ имаме ясно отношения. Там, където партиите имат добри кадри, не ги броя дали са повече или по-малко министри. Нямаме формула с коефициенти колко трябва да получат за своите 8-9%. Имат ли добри кадри, назначаваме. Не считам, че трябва да се използват такива термини като
„преяли", „изчегъртали", „извили".

По повод оставките на шефовете на ДАНС и на главния секретар на МВР той добави, че цени мнението на РБ, единственото, в което се разминавали било, че за тях било по-лесно да говорят, защото не носят пряката отговорност, а той обичал нещата да се случват по-бавно с по-малко сътресения.

"Оставките и на Лазаров, и на Писанчев бяха на моето бюро. Всички знаеха, че с Писанчев на 20 март се бяхме разбрали да си подаде оставката, за да минат срещите с ФБР. Нищо не налагаше да се влиза в този катаклизъм. Не знам кой ги подучи така да избързат, но да се надяваме, че е случайно, плод на емоции и всичко останало", каза Борисов по повод твърдото виждане на партньорите си, че двамата трябваше да бъдат отстранени отдавна.

Борисов даде за пример европейците как са постигнали крепък мир толкова години и подчерта, че сега имаме стабилно и реформаторско правителство с център дясно.

"Ако не бяхме превъзмогнали личните конфликти, егото си, ако не бяхме толерантни, нямаше да има кабинет, да са пуснати еврофондовете и изплатени парите от КТБ", подчерта той.

Премиерът каза това на представянето на книгата на председателя на фондация „Конрад Аденауер“ д-р Ханс-Герт Пьотеринг в София. По думите на Борисов заглавието на "За наше щастие сме обединени - моят европейски път" все едно е писано за България".

ДБГ обясни за назначение 

По повод назначението на ново ръководство на Комисията за защита на потребителите (КЗП) от партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" коментираха, че кандидатурата на Димитър Маргаритов Йотов, който беше определен за председател, не е конкурсна.

"Позицията председател на КЗП не е конкурсна длъжност, а мандатна по подобие на министрите, зам.-министрите и останалите председатели на държавни агенции и комисии", се посочва в съобщението.

В медиите се появи информация, че Димитър Йотов е съпруг на Мария Карабельова – Маргаритова, която е началник на политическия кабинет на вицепремиера Кунева и бивш парламентарен секретар на министъра на образованието в Тройната коалиция Даниел Вълчев.

За новите членове на КЗП - Константин Арабаджиев и Константин Райков, пък се разбра, че са членове на Националния съвет на СДС.

По този повод министърът на икономиката Божидар Лукарски - лидер на СДС, коментира, че предложенията за членове на комисията, които всъщност бяха направени от него, не са партийни назначения. Той подчерта, че при назначаването им са подали оставки от партията. Преценил съм, че тези хора отговарят на всички изисквания, подчерта Лукарски.

"Георги Първанов не ни е партньор, той си подаде оставката. Атанас Атанасов може да е недоволен от някои назначения лично, и аз може да съм бил недоволен от назначението на зам.-министъра на вътрешните работи за начина, по който Атанасов го извърши, но си замълчах тогава, съветвам го и него сега да си замълчи", каза още Лукарски по повод вътрешните за РБ критики, дошли от депутата от ДСБ.