За нов председател е назначен Димитър Йотов, а за членове - Константин Арабаджиев и Константин Райков.

"Да се надяваме, че министърът на икономиката добре ги е подбрал", каза на заседанието на МС премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Новият състав на КЗП бе утвърден без конкурс, въпреки обещанията на управляващите, че това повече няма да се случва.

Димитър Маргаритов Йотов е съпруг на Мария Карабельова-Маргаритова, която е началник на политическия кабинет на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева и бивш парламентарен секретар на вицепремиера и министър на образованието в Тройната коалиция Даниел Вълчев, съобщи Mediapool.

Двамата новоизбрани членове на КЗП пък са от ръководството на СДС, чийто лидер е министърът на икономиката Божидар Лукарски. Именно той е вносител на предложението в МС за новия състав на КЗП. 

В Закона за защита на потребителите изрично е посочено, че председателят и членовете на КЗП не могат да заемат ръководна длъжност в политическа партия или организация (чл. 165 ал.5 т.5).

Икономистът Константин Арабаджиев обаче е член на Националния съвет на СДС, а юристът Константин Райков – на Националния изпълнителен съвет на СДС. Към момента на избора на двамата за членове на КЗП на сайта на СДС не е отразена промяна в партийния им статус – тоест, поне засега, те са действащи членове на партийното ръководство.