По време на дебатите по вота на недоверие преди два дни депутатите от партията, начело с лидера си Волен Сидеров, дойдоха в парламента с черни тениски с надписи „Не на Турция в ЕС" и "Ердоган, дължиш ни 10 млрд.". Волен Сидеров дори заяви, че Бойко Борисов може да загуби властта, ако подкрепя южната ни съседка за влизането й в съюза.

Днес министър-председателят обясни пред bTV, че е подкрепил европейската перспектива на Турция, а не членството й в ЕС.
"Аз не искам на границата си да имам азиатска Турция, а европейска перспектива. Ние подкрепяме европейската перспектива и желанието на турския народ да стане европейски, но първо трябва да се покрият всички изисквания и да има одобрение от всички страни членки", каза той.

По повод инициирания от ВМРО референдум  за членството на Турция, той коментира: "Нека Турция да опре да влиза в ЕС и тогава да направим референдум".
По думите му в момента темата с приемането на Турция в ЕС не стои на дневен ред в Брюксел.

Запитан какво би последвало, ако заплахите на "Атака" са знак, че може да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ и с това управляващите да загубят мнозинството си в парламента, Борисов отговори, че не очаква това да се случи, но ако това стане - ще има избори.

Междувременно министърът без портфейл Божидар Димитров също коментира пред БТА, че нито правителството, нито премиерът са заявявали, че сме "за" членство на Турция в ЕС.
"Премиерът посочи, че подкрепяме европейските усилия, перспектива на Анкара, но за да се стигне до членство, Турция трябва да затвори много глави в преговорния процес", каза Димитров.
Той заяви, че "Атака" като политическа сила "си търси място под слънцето". "Затова може да им бъде простено", допълни Димитров.

Той съобщи, че все още събирането на документи за собственост на имоти на тракийските бежанци в Турция е на първоначален етап и срокът трябва да се удължи, евентуално до края на следващата година.
"Много от документите липсват или са загубени, или просто гражданите нямат достатъчно информация. Страната ни разполага с османския архив, където част от документите могат да бъдат намерени", посочи министърът.
Той добави, че сходен случай с Гърция вече е решен и българи от района на Бяло море са били обезщетени с компенсационни бонове.