Искането за вота, което бе внесено от БСП и ДПС заради кризата в здравеопазването, бе отхвърлено със 70 гласа „за”, 144 гласа „против” и 1 „въздържал се” от общо 215 гласували народни представители, предаде "Фокус".
"За" гласуваха само депутатите от Коалиция за България и партията на Ахмед Доган.

Точно по време на гласуването независимите депутати от РЗС, вдигнаха лист с надпис: „Оставка на 41-ото Народно събрание” и отказаха да участват в гласуването.

Изненадващо се оказа се, че въздържалият се е Камен Петков от "Атака".
"Вие от това ли се интересувате, какво от това, голяма работа" - беше единственият коментар на лидера на партията Волен Сидеров на журналистически въпрос дали ще има санкции за Петков, предаде БТА.
Репортерите повече от час го чакаха пред стаята на неговата парламентарна група, за да чуят мнението му по този въпрос. Той и депутати от групата на "Атака" излязоха от парламента и не пожелаха да отговарят на журналистически въпроси по този случай.
По-рано това направи и самият Петков.

На гласуването в пленарна зала присъства почти цялото правителство, но без премиера Бойко Борисов. Той не дойде и по време на дебатите за вота, които се проведоха в сряда и обясни отсъствието си с много работа в Министерски съвет. Министър-председателят дори заяви, че БСП и ДПС са безделници, което предизвика бурното им възмущение. От левицата декларираха, че очакват парламентът да възрази срещу поведението на премиера, но от ГЕРБ заявиха, че е абсурдно да се разграничат от лидера си.

"Чувствам се успокоен, преживях и протест и се надявам от следващата седмица по-интензивно да се занимавам с работата в министерството", коментира днес след вота пред журналисти новият министър на здравеопазването Стефан Константинов, предаде БТА.
По думите му оттук нататък всичко е въпрос на много работа.
"Писаха се стратегии, нищо не стана, важни са конкретните действия", добави той.

"Българските граждани току що се убедиха, че циркът в Народното събрание продължава", каза след гласуването днес Мая Манолова от БСП. Според нея депутатите от ГЕРБ не си дават сметка за тежкото състояние на здравеопазването, а са направили „една колосална далавера” за 147 млн. лв.
„Надяваме се, че ще нанесете корекции в политиката, която водите в тази сфера. Спрете се!”, обърна се Манолова към управляващите. Тя обаче не успя да завърши изказването си от трибуната, тъй като председателят на парламента Цецка Цачева спря микрофоните.

Депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов заяви, че този вот е израз на една политическа немощ на депутатите от ляво, с който искат да покажат, че все още са живи и съществуват и да покажат едно огромно лицемерие, не само към кабинета „Борисов”, а и към всички граждани.

Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че този вот е започнал с дълги умувания и е завършил щастливо за ловците на автографи, имайки предвид социалистите, които по време на дебата преди два дни поискаха Борисов да се подпише на собствената си снимка, която те донесоха в НС. И според Дариткова от БСП искали да напомнят на електората за себе си.

Снежана Филипова от ГЕРБ не скри емоцията си с думите: „За пореден път доказахте: Напънала се планината и родила мишка, мишка, която иска да я видят, че е жива”.