Това е първата официална визита на Иванка в Германия. Тя участва, заедно с германския канцлер Ангела Меркел, в среща на върха "Жените 20", посветена на мястото на жените в трудовия свят и организирана в рамките на германското председателство на Г-20.

"Първата дъщеря" на Америка каза, че "слуша и учи", за да установи как може да допринесе за засилване на участието на жените в икономиката в САЩ и извън американските граници, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Вижте снимки >>

По думите й "задушаващите" регулации, въведени за собствениците на компании в САЩ трябва да бъдат отменени, за да дадат възможност за по-голямо участие на жените.

Иванка Тръмп отхвърли обвиненията, че баща й не зачита еднакво правата на двата пола, отбелязвайки, че хилядите жени, които са работили със и за Доналд Тръмп, са доказателство за "твърдото му убеждение в потенциала на жените и способностите им да вършат работата си толкова добре, колкото и всеки мъж".

Баща ми "ме насърчаваше и ми даде възможност да се развивам.

Присъстващите в залата обаче не одобриха думите ѝ и я освиркаха.

Иванка Тръмп призна, че все още е "доста незапозната" с ролята си на първа дъщеря и подчерта, че като съветник в Белия дом не представлява бизнеса си.

Тя се оттегли от управлението на компанията си за модни стоки, за да поеме без заплащане позиция в Белия дом, припомня АП.

Президентът на САЩ заяви днес в Туитър, че е горд от лидерската позиция на дъщеря си за подобряване на мястото на жените в икономиката.

В женския форум на Г20, освен дъщерята на американския президент участва холандската кралица Максима, шефката на МВФ Кристин Лагард, канадската външна министърка Кристия Фрийланд и над 100 млади предприемачки от цял свят.

Силен ход на Меркел

Посещението на Иванка Тръмп се смята за силен ход на Меркел. Поканата към нея е опит за стопяване на ледовете между Берлин и Вашингтон, които се появиха с избирането на Тръмп за президент.

Доналд Тръмп се доверява напълно на дъщеря си и я направи дори личен съветник с офис в Белия дом. Иванка е завършила икономика и се занимаваше с бизнеса на баща си, продава и своя модна марка. Тя е наясно, че конфликтите, които баща й създава с други държави, се отразяват лошо и на семейния бизнес, коментираха медиите в Берлин.

Освен с добър бизнес нюх, първата дъщеря явно е надарена и с голям усет за дипломация. Тя успя с едно посещение в Китай да спечели сърцата на милиарди китайци, като пусна клип на дъщеричката си как пее на китайски. Сега визитата й в Берлин трябва да послужи и за коригиране на вредите, които преди това нанесе баща й с непремерени критики към Меркел.

Според анализатори обаче Доналд Тръмп окончателно е заровил томахавката с Европа и се стреми към сближаване със съюзниците си. За това сочи и телефонният му разговор в понеделник с Ангела Меркел, в който той дал гаранция за пълната си подкрепа при съвместно решаване на конфликтите в Сирия и Украйна.