По-рано днес министър-председателят съобщи, че проверка е установила, че има бензиностанции, в които 40% от горивото е терпентин, а се слагало и сяра. Той разпореди до събота всички бензиноколонки да бъдат препломбирани.

Зам.-министър Даниела Везиева издаде заповед, с която се нарежда поставяне на надлежни пломби на уредите, съобщиха няколко часа по-късно от ведомството. Подмяната ще бъде направена в резултат на извършените проверки на горивата по бензиностанциите и констатираните нарушения при поставените контролни пломби.

Смяната ще бъде извършена от специалисти от Български институт по метрология (БИМ), като ще бъде включен целият му наличен ресурс по утвърден график, се казва още в съобщението.

По данни на финансовия министър Владислав Горанов до момента са  запорирани около 100 000 литра дизел и около 60 000 литра бензин, "но това е върхът на айсберга", защото проверката не е обхванала всички бензиностанции.

Наличието на терпентин и други примеси в горивата е много опасно за автомобила и кесията на крайния потребител, коментира междувременно пред  „Фокус” Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

От месеци наред апелираме, че се продават некачествени горива на пазара. Радвам се, че премиерът заявява същата теза и приема държавни мерки на ниво контрол за качеството на течните горива”, заяви още той.

Делчев обясни, че, без значение дали горивото е с по-високо съдържание на вода, сяра, терпентин, използвани масла или каквито и да било други съставки - след като то излиза извън стандарта, качеството му се понижава. По думите му това съсипва моторите на автомобилите, а повреди могат да се появят и в гумените съединения.

Всякакви неща се добавят в горивата. Терпентинът е само едно от съединенията, които се смесват, има и много други съставки, които влошават качеството. Въпрос на изобретателност на алхимиците е. Идеята е като се сипе горивото, колата все пак да тръгне и да върви поне 2-3 км, за да се отдалечи от обекта”, отбеляза Делчев.