Разрешава се на работника или служителя отпускът да се ползва наведнъж или на части, гласуваха на първо четене депутатите в правната парламентарна комисия, съобщи БГНЕС. При определени обстоятелства работодателят ще пуска служител в отпуск, дори той да не е съгласен. 

Работодателят ще може да пуска работниците в задължителен платен годишен отпуск, когато няма работа повече от 5 дни, когато всички служители почиват, както и ако отпускът не е заявен до 5 дни след определената в графика начална дата за ползването му. 

Работодателят може поради важни производствени причини да отложи за следващата година ползването на част от платения отпуск, но не повече от 10 дни. До 31 декември 2010 г. работодателят може да пусне в неплатен отпуск служител без съгласието му, ако намалее работата.

Периодът, за който той ще има право да предоставя неплатения отпуск, е до 60 работни дни. Изрично е предвидено, че в този случай неплатеният отпуск се признава за трудов стаж, гласуваха още депутатите.

Проблемът с платения отпуск неколкократно бе обсъждан между правителство, работодатели и синдикати. Оказа се, че значителна част от работници и служащи имат да ползват такъв отпуск. Първоначално правителството предложи всички да ползват невзетат отпуск до края на 2010 г., но след натиск от синдикатите отстъпиха това да стане до края на 2011 г.  Работодателите пък възроптаха срещу прекомерно големите платени отпуски в някои държавни структури.

Въвеждането на персонална отговорност за лицата, които уволняват незаконно, предложи на същото заседание депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. Тя смята, че липсата на отговорност на лицата, които представляват работодателя или органа по назначаването, както и на длъжностни лица, отговорни за законосъобразността на актовете за прекратяване на трудови и служебни правоотношения, води до щети.
 
Това е така, защото редица незаконни уволнения, признати за такива от съда, са за сметка на държавния бюджет. Депутатите отхвърлиха промените, предложени от Манолова.