В заложената сума за периода 2013-2014 г. не влизат изграждането на 250 жилища за социално слаби, отреждането на общински имоти за бъдещо строителство нови къщи и редица други по-малки проекти, които трябва да бъдат реализирани от местния бюджет.

Авторите на проекта за „План за интегриране българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация” са служители на Община Варна, държавни чиновници и представители на 9 неправителствени организации.
Те са посочили шест приоритетни области на действие – образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост и социално включване, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. 

Самоопределилите се като роми във Варна при последното преброяване през 2011 г. са 3553, което представлява 1.1 % от населението на общината. От тях тези, които никога не са ходили на училище, са 18 %. Делът на ромите с начално образование е 27.6% , с основно – 25.6 %, със средно - 5.3 %, а висшистите са 0.5 % (16 човека).
Всички ученици в ОУ “Отец Паисий” и ОУ “Добри Войников” са от ромски произход, в ОУ “Иван Рилски” и СОУ “Любен Каравелов” те са 80 % от общия брой, в СОУ “Елин Пелин” – над 50%, в НУ “Васил Левски” – 40%, в I ОУ и ОУ „Ст. Михайловски” - приблизително 20%, а в ОУ “Константин Арабаджиев” – 17 %.

Данните потвърждават, че основната цел на екипите на детските градини, училищата, общинската администрация и неправителствените организации трябва да остане максималното обхващане на подлежащите от пет/четири/ годишна възраст в детска градина и училище. Всички заинтересовани страни се обединяват и около последващите задачи - задържането в училище и постигането на степен на образование, която да гарантира професионална активност и социално включване”, посочват авторите на документа.

За здравеопазване при интеграцията на варненските роми ще са необходими 223 650 лв. за всяка една от двете години.
От тази сума за еднократно финансово подпомагане за лечение се предвиждат 200 000 лв., които трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет.

За подобряване на жилищните условия на ромите се предвижда изграждане на 250 жилища за социално слаби, отреждането на общински имоти за бъдещо строителство на нови къщи и ремонт на общинския жилищен фонд.
В плана е записано също, че чрез общинския бюджет трябва да се осигурят средства за „подходящо алтернативно жилищно настаняване на ромски семейства, обитаващи незаконни или опасни сгради, пострадали от бедствия и други рискови фактори”.
За нито един от всичките проекти не са посочени финансови параметри.

Най-много пари – около 7 млн. лв., са заложени за приоритетната област „Заетост и социално включване”. С тази сума се планира изграждането няколко центъра за настаняване и за работа със семейства и деца, изграждането на приюти и на защитени жилища за напускащите домовете за сираци.
Проект трябва да осигури и заетост на 50 роми. Парите по тази дейност се очаква да бъдат осигурени от общинския и държавния бюджет, както и по европейски програми. 

За областите "Върховенство на закона и недискриминация" и "Култура и медии" са заложени над 30 000 лв. за провеждането на кампании, обучения и организирането на различни мероприятия.
Отделно френското правителство ще финансира със 67 000 евро програма за превенция на трафика на хора.