Апелативният специализиран наказателен съд отмени мярката за неотклонение "домашен арест" на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков и го върна в килията.

Решението на съдия Георги Ушев бе постановено, след като Чоков бе сниман да вечеря в заведение в столичния кв. "Драгалевци", докато е под домашен арест на адрес в Студентски град.

Чоков дойде в съда с патерици, без да бъде конвоиран, предаде Нова телевизия.

"Аз не съм направил нищо, аз не смятам, че е престъпление човек да се нахрани. Престъпление ли е? Имам право да се нахраня като всеки човек. Всички, които са под домашен арест, нали ги пускат почивка, нали обядват някъде, защо не са в моята ситуация?", попита Чоков журналистите.

Той заяви, че в протокола, с който може да се движи, не пише час, но пише мястото, до което може да отиде.

Разрешението Ценко Чоков да излезе от дома си на 17 декември, за да посети стоматолог, е подписано от съдия Ушев.

"Аз не виждам какво съм прегрешил, ще ме изядете", заяви Чоков.

Дебатите в зала нарушил ли е бившият кмет на Галиче правилата продължиха три часа. Основният въпрос - след като никой не му е забранил да сяда на ресторант, след като маршрутът и часовете, в които да е навън, не са уточнени, коя точно разпоредба е нарушил той.

"Аз нямам никакви притеснения, смятам, че престъпление не съм направил. Имам право на храна, отбих се за 15 минути, че ми падна захарта, че съм диабетик. Поръчах си храната, бил съм 15 минути, пих една чаша вода. Това беше, въпреки че говореха, че имало напитки, вода и едно кафе, и се прибрах", заяви Чоков.

Адвокатите му заявиха, че делото е предрешено, а простичката истина била, че Ценко Чоков е действал в рамките на даденото му от съдия Георги Ушев разрешение.

"Домашният арест означава ограничение нa правото на свободно придвижване. Oт него могат да се допускат целеви отклонения, а не да бъде използван за други нужди", посочиха съдиите. И добавиха, че не се съгласяват с адвокатите на Чоков Илиян Василев и Иво Найденов, че след като подсъдимият имал разрешение да посети зъболекар, това му давало право да ходи, където прецени.

 Оказва се, че бившият кмет на Галиче е излизал често с разрешение на съда. Както сам каза - поне по 15 дни месечно. Последните дати, за които е имал одобрение са 17 декември, когато беше сниман в ресторанта, 19-ти и 20 -ти декември. А също и идващите 2,3,4 и 7 януари.

Сега, заради заболяванията, които Чоков има, магистратите разпоредиха да е под наблюдение в затворническата болница на ул. "Майор Г. Векилски".