Бившият кмет на врачанското село Галиче Ценко Цоков дойде с патерици в Специализирания съд, който решава дали отново да го върне в ареста. За това настоя прокуратурата, след като той беше заснет в ресторант в столичния квартал "Драгалевци", вместо да бъде на зъболекар, за каквото имал разрешение. Според държавното обвинение така той се е отклонил от домашния си арест.

"Нали трябва да се нахраня някъде, в тоалетните храна не дават. Този ден имах право да изляза от домашния арест", каза Чоков пред журналисти, цитиран от Нова телевизия.

Той подчерта, че полицаи го проверяват в различни часове по 2 пъти в денонощието дали спазва домашния арест.

"Вечерта ме провериха. В заведението ме провериха и ми върнаха личната карта. Взех си храната за вкъщи, седнах, докато стане храната", заяви Чоков, който по-рано обясни, че кръвната му захар паднала и трябвало спешно да седне някъде и да хапне.

Екскметът увери, че го е направил, след като е бил на стоматолог. И изтъкна, че съдът му е позволявал да ходи да се лекува дори в Плевен, затова не разбира с какво е нарушил наложената му мярка "домашен арест".

По повод съмненията, че той симулира влошеното здравословно състояние, заради което беше пуснат под домашен арест, Чоков попита:

"Престъпление ли е, че съм по добре? (на предишното съдебно заседание той беше донесен в болнична количка - б.р.)".

Прокуратурата обаче проверява тримата лекари, издали медицинските експертизи, станали причина за освобождаването му.

Заради това адвокатите на Чоков настояха да се назначи нова съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали състоянието му позволява той да пребивава в места за лишаване от свобода. Те посочиха още, че не са имали достъп до материалите по делото, за да се запознаят с тях и поискаха време да го направят.

Очаква се решението на съда.