От началото на предизборната кампания до 13 часа днес са образувани общо 719 преписки и 133 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите във връзка с изборите за 49-о Народно събрание, съобщиха от прокуратурата. 

Образуваните производства, свързани с вота в Апелативната прокуратура в София са 43; в Апелативна прокуратура в Бургас са 29; в Апелативна прокуратура - Пловдив са 18; в Апелативна прокуратура - Варна - 28; в Апелативна прокуратура - Велико Търново - 15. Повдигнати са обвинения на петима души. 

От прокуратурата допълват, че граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани на интернет страницата на прокуратурата. 

Също така отбелязват, че функционира Националното междуведомствено звено, което координира дейността на Прокуратурата и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори. 

Към 13 часа на 1 април в прокуратурата са били образувани общо 760 преписки, от които 122 досъдебни производства, за нарушения на политическите права на гражданите във с парламентарните избори.

От МВР пък отчитат, че изборният процес протича без инциденти до 15 часа, няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред. 

До този час са получени общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 138 наказателни производства, от тях 135 по чл. 167 - 169 г от НК, от които 34 бързи производства. 

Български лични документи 

За периода от 28 март до 14 часа на днешния ден служителите от звената "Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали общо 661 удостоверения. 

Гранична полиция 

Към настоящия момент оперативната обстановка в зоната на отговорност на Главна дирекция "Гранична полиция" е нормална. Създадена е организация за нормалното функциониране на граничните пунктове в изборния ден. Трафикът през отделните ГКПП е интензивен съобразно спецификата на всеки един от тях, при необходимост има готовност за периодично въвеждане на облекчени проверки. 

Интензивен е трафикът от товарни автомобили при излизане от страната през ГКПП "Видин - Дунав мост", ГКПП "Дунав мост - Русе", ГКПП "Кардам", ГКПП "Оряхово" и ГКПП "Ферибот Никопол". Пропускателната дейност през останалите ГКПП се осъществява при нормална интензивност.

Пожарна безопасност 

За времето от 21 часа вчера до 13.30 часа днес на територията на страната не са възниквали произшествия, свързани с произвеждането на изборите.