В Софийския градски съд не е имало и към настоящия момент няма заведено дело за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, от Мартин Божанов, посочват от съда.

Налични са само дела, образувани по искане на Комисията за незаконно придобито имущество, които представляват искове за обезпечаване на бъдещ иск. В определенията си съдът е допуснал исканите обезпечителни мерки, но е указал законов срок, в който същинските искове за конфискация следва да бъдат внесени в съда.

Това е трябвало да стане след влизане в сила на осъдителна присъда по образувани различни наказателни преписки срещу Мартин Божанов.

Към момента в СГС няма информация срещу Мартин Божанов да има такава влязла в сила осъдителна присъда.

Първоначално допуснатите обезпечителни мерки са отменени по искане на самия Мартин Божанов и негови роднини.

По-рано пред БНТ бившият председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество проф. Стоян Кушлев заяви, че през 2008 г. е постановено отнемане на имущество на Мартин Божанов в размер на 430 000 лева за извършване на множество измами.

По думите му още през 2005 г. е имало влязла в сила присъда за измами срещу убития. Едно от първите дела, образувани за отнемане на имущество през февруари 2006 година, е срещу Божанов, допълни проф. Кушлев.

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев пък обяви, че има данни, че Мартин Божанов си е сменил името и ЕГН-то.