Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация. Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти в Плевен изявлението на Иван Демерджиев, че държавни обвинители са забранили задържането на двама служители на МВР във връзка със случая "Димитър Любенов".

Според Гешев, "става въпрос за правосъзнание, което означава информираност за правото и правните норми".

"Това твърдение, мисля, че на министъра на вътрешните работи, не кореспондира със законодателството в страната и с фактите по делото. Не го твърдя аз, вчера има съобщение на сайта на Софийска градска прокуратура, където е цялата фактология", обясни главният прокурор и подчерта, че задържането за 24 часа от служител на МВР по закона за МВР, е "само и единствено в правомощията на вътрешното ведомство, а прокурор няма такива правомощия, не може да забрани такова нещо или да разреши такава процедура".

Обвинител №1 също потвърди, че във връзка с катастрофата на Околовръстния път, предизвикана от 39-годишния Димитър Любенов, при която загина 64-годишен френски гражданин, има отделно досъдебно производство за престъпление по служба, в което се разследват действията на полицейските служители, а другото е за престъпление срещу транспорта.

По повод разследването на катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишната студентка Светомира Станчева, а по-късно джипът на 18-годишния шофьор, предизвикал инцидента, изгоря на охраняем паркинг на МВР, Иван Гешев заяви: "нямам съмнение в работата на прокурорите от град Шумен, имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции".

"Дали е издържало обвинението или не, не съм си позволил да коментирам съдебните решения. Колегите работят с доказателства, които се събират от МВР. Не обвинявам никой и не оправдавам никой, защото не съм запознат с делото", каза още Гешев.

Той добави, че има две, по думите му "притеснителни съвпадения" - на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва, както и че полевият тест отчита наличие на наркотици, а след това кръвната проба показва, че няма.

От пресцентъра на полицията в Шумен отказват всякаква информация заради забрана от наблюдаващия прокурор. В неделя и вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди за забраната и призова прокуратурата да даде гласност, "защото, ако тя не обясни какви са обстоятелствата, аз ще бъда принуден да ги обясня на българското общество".

Главният прокурор бе категоричен, че проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР, в законодателството. Някой трябва да седне и да реши реалните проблеми, а не да се занимава вече 30 години с т.нар., както аз казвам, измислена съдебна реформа, която се състои в това да закриеш, да махнеш някой и да сложиш собствен човек или да обслужиш някой олигарх с някои промени, които няма да цитирам, и да реализираш, може би, някои плюсове, каза Гешев.

Според него негативните последствия от закриването на спецпрокуратурата се усещат в бум на престъпността през последните пет-шест месеца. По думите му най-осезателно това ще бъде усетено от българските граждани.

На въпрос дали прокуратурата има противопоставяния с други институциите, Иван Гешев подчерта, че единственият враг на прокуратурата е престъпността. "Ние имаме разбирането, че независимо кой е начело на определени държавни институции, институциите трябва да си взаимодействат. За мен е обидно някой като каже, че няма да работи с този, защото той е начело на определена институция", каза главният прокурор.