Административният съд в Хасково обяви за недействителен избора на общинските съветници в Хасково от проведения вот на 29 октомври миналата година. Решението е с днешна дата - 1 февруари, и е по жалба на ПП-ДБ, БСП, "Ние идваме", ВМРО, "Възраждане" и коалиция "България на регионите". 

Освен това Централната избирателна комисия е осъдена да заплати разноските по делото на всяка от партиите и коалициите, подали жалбата - на "Ние идваме, БСП, ВМРО-БНД и "Възраждане" по 2250 лв., а на ПП-ДБ и "България на регионите" - по 700 лв.  

В жалбата се посочва, че Секционните избирателни комисии (СИК) на територията на община Хасково, респективно ОИК - Хасково, неправилно са отчели изборните резултати на подалите жалбата, а ответникът незаконосъобразно не е проверил дали са спазени условията, разписани от Централната избирателна комисия. В хода на изборния процес са били допуснати съществени нарушения в разрез с решенията на ЦИК, както и с издадените от нея методически указания, които са довели до отчитане на неверен изборен резултат, се посочва в съдебния акт. 

В 15 секции са били допуснати множество нарушения при броенето и преценката на действителността на подадените за партиите жалбоподатели гласове. От видеозаписите се виждало и чувало как в СИК се обявявали действителни гласове за недействителни и обратното - невалидни бюлетини за валидни, не се показвало на какъв принцип се правило преброяването на бюлетините, какви решения били взети по всяка една от бюлетините, както и се спирало видео заснемането преди да бъдат изготвени избирателните протоколи.

В други 10 избирателни секции пък имало значителен брой гласували, отбелязани в изборния протокол като "Вписани в допълнителната страница" (под чертата) на избирателния списък в изборния ден. В секция №263400018 всички гласували лица били отбелязани като такива. В друга - кандидатът на ГЕРБ за кмет на селото бил в СИК по време на броенето, а в трета секция секретарят на комисията излизал извън помещението по време на преброяването и съобщавал изборния резултат.

Имало и секция, в която членовете на СИК нанасяли данните с молив в протокол-образец, като в окончателния протокол цифрите били разменени и една от партиите получила 4 гласа повече от първоначално констатираните за същата партия резултати. Имало и случай, в който протоколът не бил попълнен изцяло в самата секция, а от трето лице в ОИК - Хасково, без секретар. 

В секция №263400099 според видеозаписа, качен в сайта на ЦИК, невалидните бюлетини били 96 броя, а в окончателния протокол били въведени 56 невалидни. Член на комисията пък получил телефонно обаждане с инструкции за кого да бъдат добавени преференции.

В няколко секции бюлетините се разпределяли между членовете за преброяване и всеки един от тях по своя преценка определял дали съответната бюлетина била действителна или не, без да се показва на камерата и да бъде обсъдена и да бъде взето решение от комисията. Имало и секции, в които броят на направените поправки не съответствал на броя на отбелязаните такива в края на изборните протоколи, поради което вероятно те били правени пред ОИК - Хасково след посочване на грешките от Информационно обслужване.

Разгледана по същество, жалбата се явява основателна, посочиха от съда и уважиха искането на жалбоподателите. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.