Относително малко са сигналите за нарушения в изборния ден.  7 са жалбите в ЦИК към 12 ч, съобщиха от Комисията. Най-често те са извършени от секционните избирателни комисии.

ЦИК взе решение при отчитането да се смятат за валидни онези бюлетини, върху които има отпечатък от нанасяне на вота върху другия вид бюлетина, когато е била поставена върху първата. За валидни ще се броят и бюлетините с размазано от печатите, които поставят секционните избирателни комисии. Решението беше взето след постъпили сигнали на граждани:

"Нека избирателите да гласуват върху всяка бюлетина поотделно, но понеже има и сигнали, че поставяйки печатите отзад от секционните избирателни комисии и слагайки бюлетините една върху друга, е възможно да остават следи върху бюлетините и от мастилото на печатите, както и от черните ленти, които гарантират тайната на вота, когато е изразен. Централната избирателна комисия взе решение и изпрати указания към общинските избирателни комисии, които трябва да ги сведат до знанието на секционните избирателни комисии, че такива бюлетини, върху които се откриват следи от черната лента отзад или отпечатък, следва да бъдат отчитани като действителен глас", призова говорителят Росица Матева.

Сложен законодателен казус лиши избирателите в 6 съставни села от севлиевското кметство Стоките от правото да гласуват за кмет на кметството. Председателят на Общинската избирателна комисия в Севлиево Павлина Гатева обясни, че за тези села не получили секционните протоколи за този вид избор и оттогава водят телефонни разговори с ЦИК.

"Последно вчера, разбираме, че няма да ни предоставят такива протоколи, като не ни се дава официална информация от ЦИК. Проблемът е със съставните село, но това не е проблем на Общинската избирателна комисия. Липсата на официален отговор на нашите писма и от всички заинтересовани страни нагоре по веригата, визирам ЦИК и администрацията на Министерския съвет, говори, че те или нямат яснота, което за мен е така", каза Гатева.

Има напрежение сред жителите на шестте села, от които 179 са избиратели. Те считат, че правото им на избор не е зачетено. От Общинската избирателна комисия не се ангажираха да коментират в какво се състои проблемът, но уточниха, че в тези села са избирали кмет на кметство на предишен вот, но при други обстоятелства.

Полицията в Котел работи по сигнал за купуване на гласове в село Градец. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР уточниха, че няма арестувани по случая.

Общинската избирателна комисия в Драгоман приключи проверката по сигнала за организирано извозване на избиратели до избирателна секция в село Несла. Председателят на ОИК Иво Миланов съобщи за БНР, че няма нарушение в изборната секция.

Напрежение в хасковското село Клокотница заради големия брой хора, заявили желание да гласуват по настоящ адрес. Местните хора недоволстват срещу това. Те казват, че не желаят някой друг да определя техния кмет и тяхната съдба за следващите 4 години. Заради казуса на място са пристигнали няколко от кандидатите за кметове, които органите на реда са помолили да напуснат.

В Хасково сигналите за нарушаване на изборното законодателство станаха два. В една от секциите е установено, че бюлетините се пускат в две урни. Едната от тях е била предназначена за машинния вот, който обаче с решение на ЦИК не се осъществява в изборния ден. Обяснението на членовете на секционната комисия е било, че разделят вота за кмет и общински съветници, за да им бъде по-лесно броенето вечерта. От ОИК са запечатали неправомерно използваната урна.

Има и сигнал, че в секция на избирател са дадени две еднакви бюлетини. Те са пуснати в урната, като на едната няма втори печат и ще бъде отчетена като недействителна. Дадени са указания, като при повторно нарушение ще има наказание.

Над 10 сигнала за неразрешена предизборна агитация подаде към ОИК - Бургас една от политическите сили днес. Става дума за агитанционни призиви, бриндирани на таксиметрови коли и други автомобил. 

Работи се по 4 сигнала в Разградско, които са постъпили до момента. В дните преди вота Областната дирекция на МВР- Разград работи по 41 сигнала, 10 от които са получени в деня за размисъл, 28 октомври. Образувани са три досъдебни производства. Съставени са 30 протокола за предупреждение. Материалите от проверките са докладвани по компетентност в прокуратурата.

Лепят стикери с фалшив номер на кандидат-кмет във Варна, оплакаха се и от предизборения щаб на кандидатът за кмет морската столица.

Избирателната активност към 11 часа е 12,3%. Болярово е с най-висока активност - 33,94 процента. Най-ниска е в Пловдив - 7,25%.