Адвокатът на Джок Полфрийман е входирал молба до главния прокурор Иван Гешев с искане за възобновяване на делото, по което австралиецът бе подсъдим - за убийството на студента Андрей Монов.

Полфрийман бе осъден на 20 години затвор за престъплението, извършено в центъра на София. Миналата година обаче чужденецът бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание. В средата на октомври м.г. Полфрийман бе пуснат и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци, а преди дни Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС.

В молбата до Иван Гешев за нов процес се иска анализ на запис от камера, който според адвокат Калин Ангелов е бил анализиран погрешно по време на съдебната фаза. Джок Полфрийман не е съгласен, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди и твърди, че става дума за неизбежна самоотбрана. Освен това се изказват съмнения, че свидетелите - приятели на Андрей Монов са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.

Джок Полфрийман все още е в България и не е отпътувал за Австралия. Има заповед за експулсирането му от страната, за която текат процедури.

Ако молбата му за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов от първата инстанция бъде уважена вероятно ще остане у нас, за да участва лично.

Според Наказателния кодекс за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Междувременно бащата на убития Андрей Монов - психологът Христо Монов поиска оставките на магистратите, освободили предсрочно Полфрийман.

Монов обвини апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева в "тежки зависимости" и в "престъпление срещу държавата", съобщи БНР.

"Моето семейство е много свързано с юридическите среди и знам, че там огромната част от хората са съвестни, всеотдайни, понякога дори жертват не само времето си, но и много други неща, за да отстояват правото и справедливостта. Аз не вярвам на тези тримата и на т. нар. "Съюз на съдиите". Те са някакъв нищожен процент, една каста, която си живее със собствени цели, едни от които уви доста опасни за нацията ни", допълни бащата на Андрей.

Той каза още, че иска Джок Полфрийман да се върне в затвора поне за една нощ и увери, че няма нищо против делото да се възобнови.