Освободеният предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман, който лежа за убийството на Андрей Монов, вече няма и забрана за напускане на страната.

Върховният административен съд (ВАС) днес окончателно отмени заповед на дирекция "Миграция" на МВР от 2011 г., с която му беше наложена забраната, а от МВР отказваха да я отменят повече от година, след като Полфрийман вече беше освободен от затвора, предава "24 часа".

През януари т.г. Административният съд София-град (АССГ) отмени заповедта на шефа на дирекцията Николай Николов, но оттам обжалваха решението пред ВАС. Мотивът им беше, че действат в обвързана компетентност с прокуратурата и тъй като заповедта е издадена по предложение на Софийската градска прокуратура, тя трябва да ги уведоми и за отпадналата необходимост от задържането на Полфрийман, за да бъде отменена заповедта.

Заради тълкуването на МВР се получи куриозна ситуация, в която австралиецът имаше забрана за напускане на страната и заповеди за експулсиране и за влизане на територията на Европейския съюз за 5 години.

Днес върховните съдии Кремена Хараланова (председател на състава), Светослав Славов (докладчик) и Мира Райчева приеха, че правилно АССГ е отменил заповедта и заявиха, че никъде в закона за чужденците не е предвидено изискване МВР да чака предложение от прокуратурата, за да отмени заповед, за която вече няма основание да действа.

"Никъде в ЗЧРБ не се предвижда такова изискване. При отпадане на законовите изисквания, визирани в нормата на чл. 43, ал. 1, т. 1 от същия закон, няма пречки заповедта да бъде отменена без да се изисква непременно предложение на друг орган", посочва ВАС и подчертава, че тази мярка не е безсрочна, а има конкретна цел и тя е била да не се допусне отклоняване от изтърпяване на наложеното наказание.

През 2011 г. Полфрийман беше окончателно осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, но миналата година Софийският апелативен съд го освободи предсрочно.

Веднага след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска делото да бъде възобновено, но през май т.г. Върховният касационен съд остави искането му без разглеждане и така Полфрийман беше окончателно свободен. Оказа се обаче, че не може да напусне страната заради старата забрана.

"Предвид това, че наложеното наказание "лишаване от свобода" понастоящем не се изпълнява и лицето е освободено от затвора, то мярката по чл. 43, ал. 1, т. 1 ЗЧРБ вече не изпълнява целта на закона, тъй като фактическото основание за прилагането ѝ е отпаднало", заявява ВАС в решението си.