Софийският градски съд наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на 34-годишния Чавдар Бояджиев, обвиняем за убийствата на 18-годишна ученичка от столично училище и 27-годишния Иво Колев, извършени на 3 и 4 август край софийското село Лозен. И двете жертви бяха обявени за издирване от близките им след изчезването им.

Магистратите решиха, че има реална опасност Бояджиев да се укрие и да извърши друго престъпление, освен това е лице с особено висока степен на обществена опасност. 

Обвиняемият бе доведен в съдебната зала с оковани ръце и крака, като нито той, нито служебният му адвокат оспориха искането за най-тежката мярка за неотклонение. Чавдар Бояджиев заяви, че не възразява да бъде задържан под стража, а защитникът му добави, че 34-годишният мъж се разкайва и по тази причина не иска да се променя мярката му. Освен това го е страх от приятелите на жертвите и в ареста ще се чувства по-сигурно.

Чавдар Бояджиев твърди, че е бил длъжник на Иво Колев за сумата от 10 000 лв. и че в деня на убийството се е срещнал с него под претекст, че ще му ги върне, но е имал намерение да поиска още 15 000 лв., за да се укрие в Русия. Това, което Бояджиев казва в показанията си, е, че е искал да се укрие в Русия, за да вземе участие във войната срещу Украйна, за да не бъде екстрадиран и върнат в България, каза прокурор Людмила Николова.

По време на заседанието стана ясно, че по дулото на пистолета има кръв на лице от женски пол, тъй като Бояджиев е застрелял 18-годишната ученичка от близко разстояние и кръвта ѝ е опръскала оръжието. 

Вчера бе съобщено, че мъжът е направил пълни самопризнания, а при задържането му - у него е открит пистолет със заличени номера, както и дебитна карта на една от жертвите. 

Обвиняемият има бели петна и не си спомня всичко, каза адвокатът му Стоян Стоянов. Самопризнанията не са достатъчни за осъдителна присъда, необходимо е и другите доказателства да се стиковат със самопризнанията. Засега това не е на лице, каза още защитникът.

Снимка: БТА

Убийствата на 18-годишната Яна и 27-годишния Иво са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин, като мотивът са финансови отношения между Бояджиев и жертвите. 

Предвиденото в закона наказание е доживотен затвор, доживотен затвор без замяна или затвор от 15 до 20 години.

Снимка: БТА

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред апелативните магистрати.