МВР иска оставката на началника на 8-о РУ-София за нещо, което се е случило половин година преди той да заеме този пост. Това написа в социалните мрежи бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Не е добре да се лъже, дори когато искаш да обслужиш нечия кадрова политика. Днес беше поискана оставката на началника на 8-о РУ-София за пропуски в работата по едно дознание, свързано с убийство. Важно е да се знае, че той е назначен на 1 ноември 2022 г.", написа той в профила си във Фейсбук.

Според него "убийството, заради което днес беше съобщено, че му е поискана оставката, е извършено на 04.04.2022 г., а дознанието е поето от СДВР около месец след назначаването му".

"Възниква въпросът от кого трябва да се търси отговорност за работата по това дознание?! Възниква въпросът кой е отговорен за работата по това дознание и дали това е началникът, чиято оставка беше поискана?!", пита бившият вътрешен министър.

Демерджиев разказва и "малко предистория". "В края на октомври 2022 г. обявих, че сменям 7 от 9 шефове на районни в София, сред тях и началника 8-о РУ. Днес ръководството на МВР "свали доверието си" и поиска оставка от същия човек за нещо случило се на 4 април 2022 г. Или иначе казано - над половин година преди да заеме поста", обяснява той.

Става ясно също така, че мотивът на Демерджиев да освободи седемте началника е именно "слаб контрол и лоша организация в поверените им управления".

"Сегашното ръководство нямаше нужда да се престарава. Тази работа с отговорността вече беше свършена. Остава открит обаче въпросът, кое наложи смяната на началника на 8-о РУ-София днес и кой кадрува в МВР?!", пише още бившият служебен министър.