Районният съд в Перник оправда бившия кмет на Трън Станислав Николов за катастрофата, при която тежко пострада 6-годишния Ивайло Стоянов. Решението по делото бе произнесено от председателя на съда Михаил Алексов, съобщиха от институцията.

Мотивите за присъдата все още не са публикувани, а прокуратурата е поискала 18 месеца затвор за Николов, който бе подсъдим за причиняване по непредпазливост на 2 средни и 2 тежки телесни повреди на момченцето.

Инцидентът се случи на 13 ноември 2015 г., но стана известен през юли 2016 г. след репортаж на Нова телевизия. Първоначално криминалистите обявиха, че детето само се е ударило в джипа на кмета и си е причинило средна телесна повреда.

Информацията обаче предизвика намесата на премиера Бойко Борисов, който заяви, че разследването трябва да продължи и изрази разочарование от поведението на трънския кмет Станислав Николов, който бе избран на поста от ГЕРБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък отне случая от трънското следствие и го даде на Районната прокуратура в Перник.

Пред октомври 2016 г. срещу Станислав Николов бяха повдигнати обвинения за това, че на 13.11.2015 г., в зоната на кръстовище пред училищния двор на СОУ "Гео Милев", при управляване на "Фолксваген Туарег", е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил тежка и средни телесни повреди на момченцето.

Тогава от Районната прокуратура в Перник съобщиха, че ударът е причинил разкъсване на слезката на малкия Ивайло, която е отстранена хирургично, както и средни телесни повреди - травма на корема с разкъсване на черния дроб, на долната празна вена и на жлъчните пътища, травматичен шок, контузия на гръдния кош, усложнена с развитието на двустранен преврален излив.

От заключението на комплексната съдебно-медицинска и автотехническа експертиза пък е установено, че причината за възникването на произшествието не е техническа, а би следвало да се търси в субективните действия на водача.

По-късно пък стана ясно, че свидетели са били притискани да не дават показания за катастрофата.

В началото на юни м.г. Станислав Николов подаде оставка от кметския пост. 

Решението на Районния съд в Перник не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.