Отстраненият от поста директор на "Булгаргаз" Николай Павлов е получил призовка за разпит в качеството на свидетел по досъдебно производство.

"Потвърждавам, получих призовка да се явя в понеделник в Софийска градска прокуратура като свидетел. Разбира се, че ще отида", потвърди пред Dir.bg Николай Павлов.

Това ще бъде първата публична поява на експерта, след като правителството предприе действия за отстраняването му от ръководния пост на "Булгаргаз". До понеделник все още е валидна карантината му след положителен тест за COVID-19.

В сряда вътрешният министър Бойко Рашков анонсира, че "има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, но това е въпрос, който ще реши разследващият екип". В отговор на журналистически въпрос дали визира Николай Павлов, Рашков отговори: "Приближавате се до истината". Според него над "Булгаргаз" тегнат съмнения, че е работила против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и най-жалкото е, че е работила против интересите на обикновения български гражданин.

Пред Dir.bg Николай Павлов каза, че единственото, което може да го смути, са фалшиви обвинения и изфабрикувани доказателства. Той отново подчерта че под негово ръководство дружеството е докарало възможните количества евтин азерски газ, като резултатът е цената в България, която е една от най-ниските в ЕС. Павлов потвърди и съмненията си, че в резултат на промените в "Булгаргаз" 1 милиард лева ще потънат в джобовете на посредници, които ще бъдат намесени в доставката на газа у нас.