За момента с голяма степен на увереност мога да ви кажа, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, но това е въпрос, който ще реши разследващият екип. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след заседание на Министерския съвет. В отговор на журналистически въпрос дали това лице е Николай Павлов, министър Рашков отговори "приближавате се до истината".

Дали ще се съберат достатъчно доказателства, за да могат да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на разследване и е твърде рано още да прогнозираме, добави министър Рашков. Сега се събират доказателствени материали, които най-вероятно ще послужат за повдигане на обвинения към високопоставени длъжностни лица от "Булгаргаз" - държавна фирма, за която тегнат съмнения, че е работила против интересите на нашана страна, против интересите на бизнеса и най-жалкото е, че е работила против интересите на обикновения български гражданин, добави той. По думите му, отговорните лица, по отношение, на които биха могли да се повдигнат обвинения първоначално в разследването, е много трудно да се определят.

Министър Рашков засегна и темата за бъдещата детска болница, по която е започнала проверка. Имаме данни, че са отделени 10 млн.лв. за построяването й, за които ние към настоящия момент нямаме никакви данни къде са отишли, дали са разходвани, с каква цел и от кого, допълни той.

В отговор на въпрос, свързан с обсъжданата от парламента оставка на Сотир Цацаров министър Рашков каза, че не отнема допуск до класифицирана информация и посочи, че това са правомощия на ДАНС. МВР няма отношение към тази процедура, каза още министър Рашков. Голословно е твърдението на Цацаров, не ме притеснява заявлението му, че желае да ме види в съда, добави той.

Той обяви още, че продължава и разследването по делата за АМ "Хемус".

"В най-скоро време ще ви информираме за новите обстоятелства. Темата не е забравена", увери министърът.

Рашков коментира и твърдения на Сотир Цацаров, чийто достъп, в качеството му на ръководител на КПКОНПИ, до класифицирана информация беше отнет.

"Аз нямам такива права. Това са правомощия на ДАНС. МВР няма отношение към тази процедура. Не се съпротивлявам и не се притеснявам от заявлението му, че желае да ме види в съда", заяви Рашков.

Вътрешният министър не подмина и казуса с изграждането на Национална детска болница.

"Имаме данни, изнесени още от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че са отделени 10 млн. лева за построяването й. До настоящия момент обаче нямаме данни за какво са разходвани те и от кого. И в тази посока сме започнали проверка, която се надяваме да приключи в най-скоро време", заяви силовият министър.