Земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер удари северната част на Перу, предаде БТА. Първоначално американските сеизмолози съобщиха за трус с магнитуд 7,5, но по-късно коригираха данните.

Епицентърът на труса бил на 85 км югоизточно от селището Лагунас и на дълбочина 105 км.

Кадър: emsc-csem.org

Към момента няма данни за жертви или големи щети. Земетресенията, които са близо до повърхността, обикновено причиняват повече разрушения, твърдят специалисти.

Видео може да видите тук>>>|

Според свидетели, трусовете са продължили повече от две минути. В столицата Лима хората са избягали от домовете си в страх.

Местните власти информираха, че земетресението е предизвикало паника сред населението, но не е причинило значителни разрушения.

Според Геофизичния институт на Перу епицентърът на труса бил на дълбочина 141 км. Земетресението било усетено в няколко области в северната и централната част на страната, включително в столицата Лима.

Съобщава се за прекъсване на електричеството в градовете Икитос и Тарапото, амазонски градове в региона Лорето, предаде Ройтерс. Снимки и видеокадри онлайн показват напукани и повредени стени.

"Според наличните данни няма опасност от цунами, доколкото епицентърът е бил много дълбоко под земята", уточни Тихоокеанският център за предупреждение за цунами.