Москва може да вземе мерки срещу целия Европейски съюз в отговор на решението на България да изгони 70 руски дипломати, предупреди днес руското външно министерство.

Според говорителката Мария Захарова "политизираното решение на София да съкрати неоснователно руския дипломатически персонал в България със сигурност няма да остане без отговор".

Захарова отбеляза, че експулсирането от България надхвърля "далече дипроматическата практика" и призова нашата страна и Европейския съюз да помислят върху принципа на реципрочност, върху който се основават дипломатическите отношения. 

Европейската дипломация "трябва да разбере, че необмислената подкрепа за антируски действия на различни държави-членки хвърля отговорността за последиците върху целия Съюз, включително по отношение на ответни мерки от наша страна", каза още Захарова.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров коментира, че решението на България да изгони 70 дипломати и служители на руското посолство в София, е под давлението на Вашингтон.

"Това не е самостоятелно решение на премиера в оставка на България, който има абсолютно открита и еднозначна проамериканска ориентация. Той е готов да изпълни каквито и да е искания на своя господар", коментира още Сергей Лавров.

По думите му, "исканията на господаря се заключават в това да бъде убита у българите историческата памет, да бъдат разрушени основите на двустранните отношения между България и Русия, които са затвърдени в общата борба за независимост и много други ситуации, включително в новата история".