Цунами, което бе предизвикано от изригване на вулкан в Индонезия, е отнело живота на най-малко 168 души и е ранило 745, а за безследно изчезнали се водят 30 души, сочат последнни данни на властите, цитирани от световните агенции. Няма данни за пострадали българи, съобщиха от Външно министерство.

Снимка: AP/БТА

"Общият брой на загиналите достигна 168 души, има 745 ранени и 30 души се водят за безследно изчезнали", обяви говорителят на индонезийската агенция за реакции при бедствия Сутопо Пурво Нугрохо.

Снимка: AP/БТА

Вълната е помела сцената на поп концерт на открито, отнасяйки членове на групата и много хора от публиката. Това може да се види на видео, което днес бе качено в социалните мрежи. Вокалистът Риефиан Фажарсиах на групата "Севънтийн", която е имала концерт, публикува по-късно видеото, съобщавайки, че басистът и мениджърът са загинали. Групата изнасяла концерта си в събота вечерта на плаж в крайната западна точка на остров Ява преди той да бъде погълнат от водната стена. 

Снимка: AP/БТА

Спасителни екипи и линейни трудно достигат засегнатите зони, тъй като някои от улиците са блокирани от съборени сгради.

Стотици жилища са разрушени, заяви говорител на Службата за реакция при бедствия, който свърза огромната вълна с подводни свличания след изригването по-рано на вулкана Анак Кракатау.

Снимка: AP/БТА

Вълната е връхлетяла около 21.30 часа местно време снощи, уточни службата по метеорология, климатология и геофизика.

Междувременно индонезийските власти признаха, че липсва система за ранно предупреждение за цунами при изригвания на вулкани. Това съобщи ръководителят на центъра за предотвратявания на земетресения и цунами към Агенцията по метеорология, климат и геофизика Рахмат Трийоно.

"Механизмите за ранно предупреждение, с които разполагаме към момента, са свързани най-вече с тектонични явления, а не с вулканични", съобщи Трийоно, цитиран от новинарския портал "Детик".

Снимка: AP/БТА

В края на септември на остров Сулавеси стана силно земетресение, довело до разрушително цунами, чиито вълни достигнаха 7 метра. Впоследствие властите признаха, че системата за ранно предупреждение за цунами не действа пълноценно в Индонезия вече 6 години.

От 2012 година в страната не функционира дълбочинен сензор за ранно предупреждение, който е един от ключовите елементи на системата. Според чиновници от различни ведомства причината е липса на необходимото финансиране, което с всяка година намалява. Сега в Индонезия работят само 130 датчика за промяна на морското равнище. В Япония те са около хиляда, макар тази страна по размери да е съпоставима само с част от остров Ява, припомня ТАСС.