Военните сили на Гърция отработват няколко сценария за предотвратяване на "горещ" конфликт край о. Кастелоризо в близко бъдеще. Това съобщи министърът на отбраната Никос Панагиотопулос, като зае твърда позиция относно турските сондажи в Средиземноморието, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema. В рамките на свое интервю за местно радио в петък, министърът подчерта, че военните сили са в готовност да отвърнат в случай на нужда.

„Готвим няколко сценария за справяне с възможно присъствие на турските сондажни кораби в наши териториални води… няма да стоим отстрани безучастно“, обясни Панагиотопулос.

Министърът добави, че каналите за комуникация с Анкара трябва да останат „отворени на всички нива“ и че „диалогът за изграждане на доверие трябва да продължи дори при напрегнати двустранни отношения“.

Преди дни Гърция обвини Турция в подкопаване на сигурността в източното Средиземноморие чрез сондажи за петрол и природен газ около Кипър. Това е една от най-силните осъдителни реакции от страна на новоизбраното гръцко правителство, предаде Ройтерс. Кипър откри природен газ в райони южно от острова, но опитите да ги разработва повече се сблъскаха с противопоставянето на Турция, която твърди, че части от морето около острова са нейни, предава БТА.

"Незаконните действия на Турция, която не се подчинява на международното право, излагат сигурността на района на риск. В това отношение тези действия на Турция са напълно осъдителни", каза гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас след среща в Атина с египетския си колега Самех Шукри.

От своя страна Шукри каза, че с гръцкия си колега са обсъждали провокациите в района и как там трябва да има спазване на международното право, за да спрат тези провокации. Той обаче не спомена поименно Турция. Египет, Гърция и Кипър си сътрудничат в редица области в това число и енергетиката.