Външните министри на страните в Европейския съюз наложиха първоначални - политически и финансови санкции, срещу Турция заради нейните сондажи за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър, въпреки предупрежденията на Брюксел, предадоха световните агенции и БТА.

Министрите предупредиха, че Европейската комисия работи по подготовка на допълнителни целеви наказателни мерки срещу Турция. Анкара която започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г.

В декларация, приета снощи, министрите заявиха, че в светлината на "продължаващите и нови незаконни сондажни дейности" на Турция, те прекъсват преговорите за споразумение за въздушния транспорт и ще приканят Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция. Освен това ЕС намалява с близо 150 милиона евро европейската помощ, предвидена за Турция през 2020 г.

Как отговори Турция

Решенията на Европейския съюз за санкции срещу Анкара няма да засегнат решимостта й да продължи с енергийните дейности в региона, обяви турското министерство на външните работи.

Министерството обръща внимание в изявлението си, че Европейският съюз не споменава нищо за кипърските турци в своите решения, взети вчера, което според ведомството "показва колко пристрастен и предубеден е ЕС по темата за Кипър".

Какво казаха някои от министрите

Испания смята, че трябва да се помисли добре, преди да се наложат санкции на Турция, заяви испанският външен министър Жозеп Борел след заседанието на външните министри от ЕС. Той каза, че съществува пълна европейска солидарност с Кипър, защото става въпрос за международното право, но трябва да се избягва ескалация на напрежението.

"Трябва да се помисли два пъти, преди да се прилагат санкции", каза Борел, като подчерта важността на подновяването на разговорите.

Борел е предложен за наследник на Федерика Могерини на поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността в следващия състав на Европейската комисия.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас от своя страна каза, че Европейският съюз ще напомни на Турция за последиците от нарушението на суверенните права на Кипър със сондажите в район. Той изрази задоволство от единодушната позиция на всички колеги по този въпрос.

Кипър призова ЕС да се намеси, след като Турция започна да прави сондажи за природен газ на около 60 километра от неговия бряг.

Какво се случва във водите край Кипър

Два турски кораба, ескортирани от военни катери, извършват сондажи край етнически разделения Кипър. ЕС по-рано заяви, че сондажите нарушават суверенитета на Кипър и международните закони. Напрежението в региона в последно време се увеличи, след като Турция отправи призив енергийните фирми да не работят с кипърското гръцко правителство и изпрати два сондажни кораба.

През юни кипърските гръцки власти издадоха заповеди за арести за членовете на екипажа на турския сондажен кораб "Фатих". Турският кораб започна през месец май проучвания край западните брегове на Кипър, а втори кораб - "Явуз", пристигна миналата седмица край полуостров Карпасия и се очаква да започне скоро сондажи. Турция твърди, че е получила лиценз за проучванията от Севернокипърската турска република (призната единствено от Турция).

Кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ предложи двете общности на разделения остров - гръцката и турската, да си сътрудничат при сондажите и експлоатирането на залежите на газ.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще продължи да извършва сондажи във водите край Кипър, ако кипърското гръцко правителство не приеме предложението за сътрудничество на кипърските турци. Според него едно такова споразумение може да допринесе за стабилност и мир в Източното Средиземноморие.