Турция ще продължи сонаджите за природен газ край бреговете на Кипър въпреки предупрежденията от страна на Атина и ЕС, заяви днес турското външно министерство, предаде АФП.

Анкара "отхвърля" критиките на гръцки и европейски отговорни представители, се посочва в съобщение на министерството. В текста се казва, че един турски кораб вече е започнал сондажи през май, а втори, който се намира край полуостров Карпасия, се готви също да започне проучвателна дейност.

В съобщението не се посочва кога ще започне тази дейност, но турският министър на енергетиката Фатих Сьонмез обяви в събота, че тази дейност ще започне до седмица.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви в понеделник, че ЕС, който заплаши Турция със санкции след съобщението за изпращането на сондажния кораб "Явуз", ще отговори "по подходящ начин, в пълна солидарност с Кипър".

Но турското външно министерство отхвърли това предупреждение, като изтъкна, че ЕС не може да поема "роля на безпристрастен посредник" по този въпрос.

Турското външно министерство изтъкна, че Турция ще продължи усилията да защитава правата на кипърските турци, докато те бъдат включени в механизмите за взимане на решения на острова, включително и относно разпределението на ресурсите на острова, съобщава Асошиейтед прес.

Кипър реагира остро на турските проучвания на въглеводороди в региона, като заявява, че те нарушават суверенните му права.