Министърът на вътрешните работи на Латвия подаде оставка под натиска на управляващата коалиция, която разкритикува полицията за това, че не е забранила рускоговорящите да отбележат по-рано този месец победата на Съветския съюз във Втората световна война, предаде Ройтерс.

Латвия и нейните съседки Естония и Литва твърдят, че Москва е използвала победата си над нацистка Германия, за да включи насилствено Балтийския регион в Съветския съюз.

На 10 май латвийската полиция използва сила, за да разпръсне стотици предимно рускоговорящи, събрали се пред обелиск в столицата Рига. Полицията прибягна до сила тогава заради това, че организаторите на проявата не бяха спазили неотдавна приет закон, забраняващ събирането на хора пред паметници, възхваляващи съветската победа.

Миналия петък имаше арести на седем души, сред тях и евродепутатът, лидер на Руския съюз в Рига, Татяна Жданок. Бяха заведени и 9 административнии дела за използване на символи, прославящи военната агресия и символите на тоталитарните режими".

Министърката на вътрешните работи Мария Голубева заяви пред репортери, че вече няма подкрепата на министър-председателя, след като коалиционен партньор заплаши да напусне управляващата коалиция в знак на протест срещу решението на полицията да разреши предимно мирните събирания при обелиска на 9 май, когато Русия чества победата във Втората световна война, а също и на 10 май.

Премиерът Кришянис Каринш, който не коментира оставката на министърката, по-рано заяви, че събранията изразяват неуважение към латвийската държавност и паметта на жертвите на руското нахлуване в Украйна, съобщи Балтик нюз сървис.

На 31 март латвийският парламент забрани провеждането на публични прояви на разстояние по-малко от 200 метра от съветските военни мемориали, за да се попречи на честването на 9 май пред обелиска в Рига, което ежегодно привлича десетки хиляди, предимно рускоговорещи, сред които и посланикът на Русия в страната.

В Латвия с население от 1,9 млн. души 24,5% от него са етнически руснаци, сочат официалните данни. В Рига броят им достига 36 процента.

В знак на несъгласие с новите законови разпоредби хиляди етнически руснаци се събраха на 9 май, за да положат цветя пред обелиска при засилено полицейско присъствие.

Много от тях се върнаха там и на 10 май, за да положат отново цветя, след като в медиите се появи видео, на което се виждаше как общински служители използват трактор, за да изхвърлят положените на 9 май цветя.

Руски провоенни символи като буквата "Z", забранена в Латвия, бяха носени от някои участници на събирането на 10 май, а руски военни песни звучаха от паркирани наблизо автомобили.

В петък градският съвет на Рига гласува за премахването на паметника и после това решение бе подкрепено и от парламента, и от премиера. Не беше определен срок за премахването. От градскатка управа заявиха, че ще демонтират паметника до края на годината и ще го върнат на Русия.

Миналия петък имаше протести в Рига от живеещи там руснаци, както и арести на седем души, сред тях и евродепутатът, лидер на Руския съюз в Рига, Татяна Жданок.

Бяха заведени и 9 административни дела за използване на символи, прославящи военната агресия и символите на тоталитарните режими".

Днес мемориалът е с ограждения, влизането на територията му е забранено и пази полиция.