Московският градски съд осъди лидера на сепаратистите във войната в Донбас през 2014 г. Игор Стрелков (Гиркин) на 4 години колония с общ режим за призиви за екстремистка дейност в интернет (част 2 от член 280 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Това съобщава "Медиазона", като се позовава на кореспондент в съдебната зала.

Процесът се проведе в закрит режим - през август 2023 г. следствието засекрети наказателното дело срещу Стрелков. Както "Медиазона" писа на 18 януари, съдебните изпълнители в Московския градски съд не позволиха на журналистите да стигнат по-далеч от преддверието, оправдавайки се с факта, че делото е секретно и затова те не могат да бъдат дори близо до съдебната зала.

Стрелков бе задържан на 21 юли м.г. (докато беше в ареста, Стрелков поне на думи се готвеше да се кандидатира за президент на Русия на предстоящите през март избори). Делото срещу него бе образувано заради две публикации в канала му в Telegram от 25 май 2023 г. В тях Стрелков обсъжда проблемите на Крим и неизплащането на заплати на руските мобилизирани войници. Експертите от Института по криминалистика на ФСБ са открили в тези публикации призиви за извършване на екстремистка дейност. Прокуратурата поиска четири години и 11 месеца затвор.

Стрелков е бивш офицер от руските специални служби, придобил известност като командир на отряда руснаци, които през април 2014 г. превзеха град Славянск в украинската Донецка област. След това той известно време беше "министър на отбраната" на така наречената "ДНР".

През ноември 2022 г. съдът в Хага призна Стрелков и още трима души за виновни за свалянето на малайзийския Боинг MH17 над Донбас през 2014 г. и гибелта на 298 пътници. Според съда самолетът е свален от сепаратистите с помощта на ЗРК "Бук", който принадлежи на руската армия, а Стрелков и другите участници в операцията са били в контакт с ръководители в армията и руските служби за сигурност по време на операцията. Стрелков бе осъден на доживотен затвор, но Русия отказва да го екстрадира в Нидерландия.