Руските служби са задържали Игор Стрелков (истинска фамилия - Гиркин), който през 2014 г. е ръководеше войските на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Според източници на РБК бившият офицер от ФСБ е бил отведен от дома си около обяд на 21 юли. В момента се извършва обиск в жилището му.

По предварителни данни задържането е извършено по оплакване от бивш служител на ЧВК "Вагнер", пише РБК.

В канала на Стрелков в Telegram се появи съобщение от съпругата му Мирослава Регинска. Тя твърди, че срещу съпруга ѝ са повдигнати обвинения в "екстремизъм".

"Днес, около 11:30 ч., в дома ни са дошли представители на следствения комитет. По това време аз не си бях вкъщи. Не след дълго, по думите на портиера, са извели съпруга и го отвели в неизвестна посока. Приятели ми казаха, че на съпруга ми е повдигнато обвинение по член 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация (екстремизъм). Не знам нищо за местонахождението на съпруга ми, той не се е свързвал с мен.

Игор Стрелков-Гиркин е бивш служител на ФСБ. От април 2014 г. командваше проруските бойни части в Източна Украйна. От май до август 2014 г. беше министър на отбраната на самопровъзгласилата се ДНР.

През ноември 2022 г. съд в Нидерландия осъди Стрелков на доживотен затвор, след като го призна за виновен по делото за катастрофата на Боинга на Малайзийските авиолинии през 2014 г. в Донецка област.

Снимка: БТА/AP/Telegram

От началото на войната Гиркин-Стрелков непрестанно коментира бойните действия и действията на руското командване, като отношението му е меко казано критично. Той няколко пъти също се опита да отиде на фронта, но неуспешно. От известно време той беше в пряк конфликт с ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.