В Русия се разгаря публичен конфликт между ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и бившия "министър на отбраната на ДНР" Игор Гиркин-Стрелков.

Гиркин-Стрелков напоследък често критикува Пригожин за големите загуби на "Вагнер" в битките за Бахмут и Соледар, както и за практиката на извънсъдебни екзекуции, която се използва от "вагнеровците". Самият Гиркин нарече Пригожин "човек с минало на престъпник и слуга" и призова да не го допускат до публичното пространство на Руската федерация.

След това Пригожин покани Гиркин-Стрелков, който вече два пъти безуспешно се опитва да се включи във войната в Украйна, да се присъедини към "Вагнер", за да покаже "как се воюва" на практика.

"Разговарях с командирите на ЧВК "Вагнер", въпреки крайно негативното отношение към Гиркин, успях да ги убедя в моето решение. Аз, като старши началник на ЧВК "Вагнер", каня г-н Гиркин на фронта, за да проверя правилността на позицията му и да използвам, както той твърди, бойния му опит. Предлагам му да дойде на територията на ЛНР, за да бъде назначен на ръководна длъжност, според компетентността му, в някое от щурмовите подразделения. Разбира се, никой няма да може да му предложи висока позиция, той трябва да покаже способностите си. Време е да преминем от думи към дела", пише Пригожин в канала си в Telegram.

В отговор Стрелков заяви, че е готов да се присъедини към редиците на ЧВК, но само ако предложението към него бъде "надлежно оформено".

"Готов съм да обмисля такова предложение, ако то е правилно формулирано и не изглежда като подигравка или специална клопка за мен. Подобни предложения, направени публично чрез Telegram, са, разбира се, глупости. Само че аз не съм и смятал да искам да се присъединя към неговия "Вагнер", но тъй като той говори за такава възможност, ще бъда готов да разгледам въпроса, ако предложението е в сериозна, а не в публицистична форма", заяви Стрелков.

Междувременно магистралата Покровск-Угледар в така наречената Донецката народна република (ДНР) е прекъсната от руските сили. Новината съобщи Игор Кимаковски, съветник на назначения от Москва ръководител на ДНР Денис Пушилин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Това, което мога да кажа ясно, е, че магистралата Покровск-Угледар вече е пресечена от нашите сили. А това, което лично чух, е, че има бой с леко стрелково оръжие", каза той в ефира на Първи канал.

По-рано Кимаковски заяви, че руските сили са се окопали в покрайнините на Угледар и продължават да се сражават с украинските въоръжени сили там. Друг съветник на Пушилин заяви, че установяването на контрол над Угледар от страна на руските сили ще позволи да се спрат доставките на боеприпаси за група от украинските въоръжени сили, която обстрелва Донецк.

Според Кимаковски сега главната задача на руските сили е "не да атакуват Угледар фронтално, а да го хванат в клещи, както това беше успешно направено край Соледар и се прави сега край Артьомовск". Той добави, че тази тактика досега е сработила.

Възможно е руските сили да провеждат спорадични и ограничени като участие на жива сила атаки, за да разпръснат и отвлекат вниманието на украинските сили и да създадат условия за започване на решителна настъпателна операция в Луганска област, посочи в своя оценка за ситуацията в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната.

През последните няколко дни руските сили възобновиха настъпателните операции, а именно ограничени сухопътни атаки, в два основни сектора на фронта - в централната част на Запорожка област и в западната част на Донецка област. Украински официални лица отбелязват, че тези нападения се извършват от малки щурмови групи от 10 до 15 души и имат за цел да разрушат целостта на украинските отбранителни линии. Размерът и характерът на тези атаки обаче предполагат, че по-скоро става дума за атаки, които целят да отвлекат вниманието и да разстроят украинските сили в отделни райони на фронта, отколкото за съгласувани усилия за подновяване на настъпателните операции, допълват анализаторите от Института за изследване на войната.