Бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донбаска Народна Република Игор Гиркин (Стрелков) най-вероятно е отишъл на фронта в Украйна. В социалните мрежи се появи снимка на Гиркин-Стрелков, публикувана от съпругата му. На нея той е облечен във военна униформа. Очевидно Гиркин наистина е заминал на война, както се предполагаше по-рано от руските телеграмни канали. Твърди се, че е станал началник щаб на едно от доброволческите формирования в Русия.

Гиркин стана известен след събитията в Донбас през 2014 г., когато заедно с отряда си превзе градската администрация на украинския град Славянск - това е една от отправните точки на войната в Източна Украйна. Преди това Гиркин служи във ФСБ и дълги години се сражава в Чечня.

Съпругата му Мирослава Регинска публикува във ВКонтакте снимка на Стрелков във военна униформа, придружена с текст: "На въпросите: "Къде е Игор Иванович? Добре ли е той? Къде е отишъл?" и т.н. Отговарям: Всичко е наред! Скоро ще се свърже с мен.

Преди това мнозина читатели на Стрелков, който напоследък се превърна в един от най-изявените военни анализатори и един от водещите "ястреби", критикуващи действията на командването на руската армия, забелязаха, че той не е публикувал нищо през последните четири дни.

В Украйна известни личности веднага започнаха да събират награда, като досега вече могат да дадат 50 000 долара за главата (залавянето) на Гиркин-Стрелков.

Даже 100 хиляди руснаци да загинат във войната, това няма да накара Кремъл да се замисли за нещо, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски в своето видеообръщение в края на 234-ия ден от нашествието на Русия, предаде Униан.

"Правим всичко, за да намалим възможностите на окупаторите и способностите на руската армия да носи терор по украинската земя. "Последователно унищожаваме логистиката на терористите, техните складове и щабове", каза той. По думите му броят на убитите руснаци, отдали живота си "за възможността на шепа хора в Кремъл да пренебрегват действителността", вече наближава 65 хиляди. Според Зеленски от начина, по който протича руската "могилизация", може да се съди, че "и сто хиляди загинали граждани на Русия няма да накарат Кремъл да се позамисли".

Президентът на Украйна заключи, че "мирът ще стане възможен, когато за Русия стане невъзможен нейният терор".