Властите ще третират сепаратистите, които използват автоматични оръжия и завземат сгради, като терористи и престъпници в съответствие с конституцията и закона”, каза Турчинов на заседание на украинския парламент, цитиран от агенция УНИАН и "Фокус".

Вижте снимки >>>


С 231 гласа "за" от общо 263 присъстващи на заседанието депутати, украинският парламент прие промени в Наказателния кодекс, които предвижват по-тежки наказания за посегателство над териториалната цялост и неприкосновеност на страната, както и за държавна измяна.

Съгласно измененията, посегателството срещу териториалната цялост на Украйна се наказва с лишаване от свобода за срок от 3 до 10 г. При смърт на хора или други тежки последствия, наказанието е затвор от 10 до 15 години, а за държавна измяна - от 12 до 15 г.

Бой в парламента

Турчинов прекъсна заседанието заради бой между депутати от комунистическата партия и националистическата "Свобода", съобщи ИТАР-ТАСС. Лидерът на комунистите Петро Симоненко разкритикува властта за "бездействието й в Югоизточна Украйна".

"Хората отдавна настояват руският да стане втори държавен език. Хората настояват някой да се вслуша в социалните им проблеми. Властта обаче не ги слуша",
каза той.

Днешната власт наричала сепаратисти протестиращите, окупирали административни сгради в Донецк, Луганск и Харков. А когато били превземани областни администрации в Западна Украйна, депутатите от "Свобода" заявявали, че го правят патриоти.

След тези думи депутати националисти се хвърлиха към трибуната и започнаха да изблъскват Симоненко. Комунисти се притекоха на помощ на лидера си. Парламентаристи от други групи успяха да успокоят сбилите се.

Напрежението в Източна и Южна Украйна расте

В Харков започна антитерористична операция. По информация на министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков са арестувани 70 души.

Властите си върнаха сградата на областната управа в града, по-рано превзета от проруски активисти, обявили създаването на „Харковска народна република”.

В Луганск проруски активисти завземат центъра на града, като правят барикади от гуми и тухли, предаде изданието „В городе”, цитирано от "Фокус".
Те са окупирали местното управление на Службата за сигурност, като държат 22 души за заложници, сред които има сътрудници на службата и мирни граждани, съобщи депутатът Олег Ляшко, цитиран от местното издание „Лига”.

Част от оръжието, което демонстрантите в Донецк бяха иззели от централната сграда на Службата за сигурност на Украйна, е предадено след преговори със сътрудници на спецслужбата, съобщи кметът на града Александър Лукянченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза още, че новите украински власти "не разбират изцяло какво се случва днес в Донецк". По думите на Лукянченко ставащото в Югоизточна Украйна е следствие на неправилната политика на Киев и на нежеланието на новите власти там да разберат проблемите на хората.