Петима спасители са загинали при преминаването на тайфуна "Нору" във Филипините, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки>>>

"Те са били изпратени от провинциалните власти в наводнен район" в Санта Мария, каза началникът на полицията в община Сан Мигел, близо до Манила. Според ръководителя на отдела за природни бедствия в Сан Мигел те вероятно са се удавили.

Съпроводен с ветрове от 195 км/ч Нору, наречен във Филипините Кардинг, е най-мощният тайфун, регистриран тази година в страната. Той се усили с "безпрецедентна" бързина и удари страната вчера.

Призоваваме жителите в застрашените зони да се вслушат в призивите за евакуация, когато е необходимо, каза началникът на националната полиция генерал Родолфо Асурин.

Всяка година около двадесет тайфуна връхлитат Филипините, явление, което с времето се влошава заради климатичните промени, смятат учените.

Снимка: БТА/AP

Преди 9 месеца друг супертайфун отне живота на повече от 400 души в централните и южните части на страната.

Тайфун бива класифициран като "супертайфун", когато ветровете, които го съпровождат, надхвърлят определена скорост, като при различните национални метеорологични служби прагът варира (във Филипините този праг е 185 км/ч).

Снимка: БТА/AP

Само за денонощие скоростта на вятъра, с който настъпва Нору, се е увеличила с 90 километра, което се смята за небивало засилване. Според метеоролога Роб Джайл тайфуните са като двигателите - нуждаят се от гориво и ауспух, за да работят. Джайл обяснява, че Нору разполага с достатъчно гориво, защото по пътя си минава през райони с топли води, а в горните слоеве на атмосферата има достатъчно отделяне на газове. А това е предпоставка за експлозивно засилване.