Руският ракетен крайцер "Варяг" е провел учения в Средиземно море, предадоха Ройтерс и БТА.

Целта на ученията е била отработване на отблъскването на масирано нападение с морски дронове, заяви командването на руския военноморски флот днес, цитирано от руската агенция ТАСС.

В маневрите са влизали и варианти на реакции спрямо вражески плавателни съдове и подводници.

Северна Корея пък обяви, че вчера е извършила успешно изпитание на ракета с няколко бойни глави, предаде Асошиейтед прес, като уточни, че това е оръжие със сложна конструкция, с каквото севернокорейският лидер Ким Чен-ун цели да преодолее противоракетната отбрана, разположена на континенталната част на САЩ.

Изявлението противоречи на твърденията на Южна Корея за неуспешно изпитателно изстрелване на разнородни бойни средства от страна на Пхенян, отбелязва АП.

Изпитанието е имало за цел да провери отделителната способност и контрола по насочването на бойните глави, за да се удостоверят способностите на Множествената самостоятелна възвръщаема ракета носител, се казва в съобщението на централната агенция на Северна Корея (КЦТА).

Снимка: КЦТА чрез АР/БТА

Отделилите се от ракетата носител бойни глави "са били насочени правилно към трите набелязани цели", а "примамката" е била засечена от радар, пояснява КЦТА.

Това е първото изстрелване на ракета с много бойни глави, което става публично достояние, посочва АП. Ракета с няколко бойни глави бе в списъка на високотехнологичните оръжейни системи, пожелани от Ким на партиен пленум в началото на 2021 г., припомня агенцията.