Голямата енергийна трансформация - възможностите и предизвикателствата пред региона на Централна и Източна Европа, беше акцентът в третата сесия от втория ден на най-успешния форум за зелен преход - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Тридневното събитие започна вчера в столичния София Ивент Център и ще продължи до петък, 28 юни. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Модератор на дискусията в панела "Енергийната трансформация - поглед в бъдещето" беше Славчо Нейков - председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, а участници - Ива Петрова - заместник-министър на енергетиката в България, Себастиан-Йоан Бурдуя - министър на енергетиката в Румъния, Виктор Парликов - министър на енергетиката на Молдова, Матю Болдуин - заместник генерален директор на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК, Иван Иванов - председател на КЕВР, Карел Крал - главен изпълнителен директор на групата "Електрохолд" България, и Роб Добинс - ръководител на отдел "Международни отношения и управление на активи" в OMV Petrom.

По време на дискусията фокусът беше поставен върху постепенното затваряне на въглищните централи, декарбонизация и последващия плавен преход към чиста енергия от възобновяеми източници, водород, природен газ, а в дългосрочна перспектива - атомна енергия и батерии. Модераторът на сесията обясни и че се създава енергийна демокрация - гражданите участват в процеса като производители и търговци на енергия.

Снимка: БТА

Вече има проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., както и проект на актуализиран план "Енергетика и климат", обяви заместник-министърът на енергетиката в България Ива Петрова

Тя акцентира, че с двата документа се гарантира сигурността на енергетиката в контекста на целите за декарбонизация.

По думите ѝ е приоритет и се влагат много усилия по отношение на диверсификация на енергийните доставки - по отношение на ядрено гориво, природен газ.

"Предизвикателството за трансформацията е голямо и може да се постигне само чрез приятелство и солидарност с надеждни партньори в региона", коментира още Петрова.

Снимка: Булфото

И обясни, че постепенно ще отпаднат въглищните мощности и те ще участват в системата на пазарен принцип.

След нея думата беше дадена на включилия се във форума онлайн министър на енергетиката в Румъния - Себастиан-Йоан Бурдуя, според когото в дългосрочна перспектива решението е атомна енергия.

"За да се ускори енергийният преход, получаваме 18 млрд. безвъзмездно финансиране и още 3 млрд. по други линии. Много е важно как се разглеждат инвестициите. Част от тези пари отиват към производство на природен газ - 4 млрд. за проект в Черно море, който ще направи Румъния най-големият производител на природен газ. Към 2027 г. страната ще произвежда повече, отколкото й е необходима, добави Себастиан Бурдуя.

Снимка: Булфото

Той обясни още, че идеята е да се ускори зеленият преход и "виждаме, че за това сега има прекрасни възможности. Продължаваме да следим какво правите в България и да работим заедно".

За декарбонизацията на топлинната енергия говори министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

Според Виктор Парликов, ако се погледне реалистично как се използва електроенергията, тя е сравнително малка част. Той посочи, че в Молдова електроенергията заема 13 процента от енергийния баланс, докато около 50 на сто е топлина.

Снимка: БТА

Трябва да се обърне повече внимание на това как да се декарбонизира топлинната енергия, изтъкна министърът на енергетиката на Молдова. По думите му един елемент, който липсва и трябва да бъде включен в дискусията, е именно декарбонизацията на отоплението - най-вече системите за централно отопление.

След него думата взе и Матю Болдуин - заместник генерален директор на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК

"Достигнахме до определен етап в Брюксел, имаме нова ЕК, много решения, които трябва да се вземат тази седмица и спекулации какво ще донесе бъдещето, но ми се струва, че пътят към един климатично неутрален ЕС е постижим", коментира Болдуин.

По думите му сега идеята е да има фокус върху стабилизирането на нестабилните цени и клиентите да бъдат по-устойчиви на шока.

Снимка: Булфото

"Следим и инфраструктурата за водородна енергия", коментира още заместник генералният директор на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК.

След него в дискусията се включи и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Снимка: Булфото

В процеса на трансформация на енергийния пазар се извършва такава и на ангажиментите и задачите, които предстоят пред регулатора, коментира Иванов.

След като завърши процесът на пълната либерализация на пазара на електроенергия в следващите години КЕВР ще се занимава с нормотворчество - наредби, методики и ще продължава да издава лицензии. Ще се разшири и контролът на КЕВР върху пазара на електроенергия и природен газ, обърна внимание Иванов.

Регулаторът ще продължава да определя и мрежовите тарифи. Докато не се въведе категорията за енергийно бедни и енергийно уязвими потребители, КЕВР няма да може да повиши мрежовите тарифи, заяви Иван Иванов.

Карел Крал, главен изпълнителен директор на групата "Електрохолд България", коментира, че електрификацията, по която Европа трябва да върви, е свързана с възобновяемите енергийни източници.

Снимка: БТА

Гръбнакът за това са мрежите. За развитието на мрежите обаче са нужни инвестиции. Според Крал трябва да се мисли как се мотивират производители и потребители чрез гъвкави тарифи. Това също е свързано с дигитализация и с инвестиции. Важно е да се инвестира и в батериите за съхранение на енергия.

"Този, който ще спечели, няма да е този, който знае как да произведе енергия, а този, който знае как да я съхрани и да я върне в мрежата, когато трябва", заяви Карел Крал. Според него зеленият преход ще струва пари, но трябва да се обясни на хората какви ползи ще има от него.

Роб Добинс, ръководител на отдел "Международни отношения и управление на активи" в "ОМВ Петром" (OMV Petrom), обясни, че за "ОМВ Петром" енергийният и зелен преход вече се прилага навсякъде. От компанията искат до 2050 година да бъдат неутрални по отношение на емисиите.

Снимка: Булфото

От друга страна "ОМВ Петром" иска да работи и с технологиите за нулеви въглеродни емисии - водород, вятър, слънчева и геотермална енергия. "Ние прилагаме тези технологии и правим големи инвестиции в научно-изследователска дейност", изтъкна Роб Добинс.

Според него, за да се задвижи преходът, има нужда от иновации. Според "ОМВ Петром" природният газ е преходно гориво. Технологиите са налице, но е важно от търговска гледна точка те да бъдат жизнеспособни.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.