България ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония и да призове страната да спазва поетите ангажименти, за да продължи по пътя си към ЕС. Българският премиер ще постави въпроса за намерението за обрат на северомакедонската позиция относно промените в Конституцията.

"Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня на колегите какви ангажименти са поети още на 18 юли 2022 г., когато беше по-широката рамка и каква е пътната карта за приемане на Северна Македония. Декември 2023 г. беше по-конкретизирано и точно беше фокусът върху конституционните промени", каза той.

"Напоследък виждаме изявления от партийни лидери и от правителствени ръководители от РСМ, че няма да се правят такива промени. Ще запозная колегите от Европейския съвет какви са настроенията и просто да си припомним какво е било прието по този повод.", коментира думите на Мицкоски пред българските журналисти в Брюксел служебният премиер, предава БНТ.

Главчев не е успял да обсъди общи действия с гръцкия си колега, но предположи, че от гръцка страна ще има реакция на последните изявления на лидерите в Скопие.

"Не съм разговарял с колегата от Гърция по въпроса, но предполагам и той няма да остане безучастен. За мен е важно да покажем каква е българската позиция, която е общоевропейска впрочем.", коментира премиерът. 

"Няма да коленичим пред България", пък заяви вчера северомакедонският премиер, след като президентът Румен Радев обяви, че "маските паднаха" и Скопие не желае изобщо да се споменава думата "българин", а Бойко Борисов напомни, че международните договори се спазват.

Преди срещата в Брюксел Главчев изрази очакването си още на заседанието на Европейския съвет днес и утре да бъде постигнато решение за разпределението на ръководните постове в институциите на ЕС. Той говори пред български журналисти в Брюксел преди началото на срещата.

Главчев отбеляза, че първо трябва да бъде избран председател на Европейската комисия. По неговите думи това може да се случи най-рано на 17 юли. След това можем да говорим за амбиции на когото и да било друг, включително на България, каза той. Още не предлагаме име, изчакваме. Служебно правителство сме, надявам се да има редовно и да действа в пълен обем, добави Главчев.

Попитан за очакванията му за съставяне на ново редовно правителство, той заяви, че не е гадател и въпросът е какво ще направят политическите сили в парламента. Според него би било най-добре правителството да бъде избрано с първия мандат, предава БТА.

Попитан кой ще оглави българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, той заяви, че това ще бъде държавният глава. При положение, че президентът ще участва, той ще оглави делегацията, каза Главчев.