В цитирано от БТА съобщение от командването на турската армия се посочва, че е била обсъдена ситуацията в Сирия и Ирак, както и въпроси, свързани със сигурността в района.

Вижте снимка на тримата един до друг >>

В изявление руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, се потвърждава, че е разговаряно за сигурността в Сирия и Ирак.

Турските медии излъчиха съобщението като извънредна новина. Според тях срещата е изненадваща.

"За пръв път в Турция се провежда среща на върха на военното ръководство на трите най-важни държави в региона. За пръв път на една маса заедно са командирите на армиите на Турция, САЩ и Русия. Срещата е под домакинството на Хулуси Акар", посочват турските медии.

Местните медии коментират, че срещата се провела в изключително критичен момент за ситуацията в Сирия, както и че вероятно са обсъдени мерки за съвместни действия на армиите на трите страни.

Турция, САЩ и Русия трябва да осъществяват пълна координация за прочистване на Сирия от терористични групировки, заяви междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтрес и БТА.

Йълдъръм уточни, че целта на срещата днес в Анталия на началниците на генералните щабове на Турция, САЩ и Русия, е осигуряване на координация в борбата срещу тероризма в района, съобщава в."Миллиет".

Ако не се осигури тази координация, съществува риск от нежелани стълкновения, добави турският премиер на пресконференция в Анкара. Той посочи, че срещата на началниците на генералните щабове ще продължи и утре.

- - -
* По традиция в САЩ официалната длъжност на шефа на Генщаба е Председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили.