Агенция Ройтерс и "Ню Йорк таймс" победиха в категорията за фотография за отразяване на гореща новина за снимки за мигрантската криза в Европа и Близкия изток.

Галерията на "Ройтерс" от тежките мигове на Стария континент, свързани с бежанската криза, съдържа 17 снимки, една от които на българина Стоян Ненов. Тя показва полицай, който се готви да удари с палка качващ се през прозореца на влака мигрант.

Галерията на "Ню Йорк таймс" е от 18 снимки, направени от четирима фотографи.

Вижте снимките >>>

Отличеният кадър на Стоян Ненов е от гарата на македонския град Гевгелия и е от 15 август.

Снимката е от самото начало на кризата с мигрантите там. Тогава още го нямаше още лагерът и хората вървяха по два километра от границата до гарата и живееха там. На ден имаше по три влака, които изобщо не можеха да поберат всички, и това се случваше при тръгването на всеки влак. Полицаи почти нямаше. Бяха трима-четирима и се опитваха да въдворят някакъв ред, заяви Ненов пред Клуб Z.

В момента фотографът е в Идомени, на гръцко-македонската граница, където продължава да работи по темата с мигрантите от Сирия.

Наградите "Пулицър" са най-високото отличие в американската журналистика. Тази година те бяха присъдени за стотен път.
Церемонията по обявяване на носителите се състоя в Колумбийския университет, съобщи БТА.

Наградата "Пулицър" носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Тя е учредена през 1917 г. и се присъжда в 21 категории.

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели награда "Пулицър" и за международен репортаж, агенция Асошиейтед прес беше отличена за журналистика в служба на обществото, а вестник "Вашингтон пост" победи в категорията за национален репортаж, предадоха световните агенции.

При категориите от областта на изкуствата мюзикълът "Хамилтън", преразказващ историята на един от бащите основатели на САЩ Александър Хамилтън, спечели "Пулицър" за драма.

Романът "Симпатизантът" на Виен Тхан Нгуен, свързан с Виетнамската война, беше отличен за белетристика.

Книгата "Черните знамена: възходът на ИДИЛ" на Джоби Уорик получи награда за документална литература.