Най-малко десет души загинаха при зимните бури, обхванали Украйна, съобщи вътрешният министър Игор Клименко, цитиран от Ройтерс.

"В резултат на влошените климатични условия десет души загинаха в Одеска, Харковска, Николаевска и Киевска област", написа Клименко в Телеграм. Той допълни, че ранените са 23, като сред тях има и две деца.

Броят на жертвите поради лошото време в Одеска област се увеличи до петима души, други 19 са ранени, съобщи по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Над 1500 селища в 17 области в страната са останали без ток заради бурята, а движението по пътищата е блокирано, каза още в обичайното си обръщение и подчерта, че в извънредната ситуация са мобилизирани всички служби, осигурена е и необходимата техника.

Сред най-засегнатите от силната снежна буря са централната Киевска област, както и южните Одеска и Николаевска области. На някои места снежната покривка достигна два метра. Наложи се 12 магистрали да бъдат затворени.

По пътищата бяха блокирани хиляди камиони и коли.

Кметът на Одеса призова жителите на града да останат по домовете си, а властите предупредиха за нарушения във водоснабдяването.

"Близо 2500 души бяха спасени след снежна буря в южноукраинската Одеска област", съобщи областният управител Олег Кипер и добави, че 313 населени места в областта са без електричество заради лошото време, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Изтеглени са 849 закъсали превозни средства, включително 24 автобуса и 17 линейки", написа губернаторът в социалната мрежа Телеграм. По думите му всички озовали се в снежния капан са спасени.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 хиляди души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи.

Медии в страната отбелязват, че зимните условия влияят и на обстановката на фронта, където украинските сили се опитват да отвоюват украинските територии срещу руските войски.

Зеленски отбеляза, че украинските власти продължавата активно да работят по по въпроса за получаване на нови пакети за подкрепа на отбраната от партньорските държави.

"Имаме нов мощен пакет за поддръжка от Германия. Това е подкрепа за отбраната - 1 млрд. 300 млн. евро. Между другото, този пакет включва укрепване на нашата противовъздушна отбрана, а именно производството на нови системи Iris-T и ракети за противовъздушна отбрана. Благодарение на това нашите градове, хиляди животи на наши хора ще бъдат спасени от руския терор", написа Зеленски в канала си в Телеграм.

Екстремните условия са променили темповете в бойните действия на фронта, където са разположени десетки хиляди военнослужещи, но не са ги спрели, отбелязват експерти. Наред с това се засилват опасенията, че руската армия може да нанесе нови въздушни удари по енергийната мрежа.

В Южна Русия, която също беше връхлетяна от зимни бури, 346 000 потребители остават без електричество, съобщиха властите, цитирани от ТАСС.

"Напълно възстановено е електроподаването в Краснодарския край, Република Дагестан и Ростовска област", заяви министърът на енергетиката Николай Шулгинов пред телевизия "Россия-24".

Той добави, че около 100 000 потребители в Крим остават без електричество, като по думите му, електрозахранването за тях ще бъде възстановено до утре по обед.