Външният министър на Сирия Фейсал Мекдад призова днес европейските държави да окажат помощ на страната му след смъртоносното земетресение, предаде Ройтерс.

Пред ливанската телевизия "Ал Маядин" той каза, че наложените санкции не са оправдание за страните да не изпратят своята помощ към Сирия.

Сирийски длъжностни лица отдавна твърдят, че западните санкции пречат на опитите за възстановяване в районите, където 12-годишният конфликт е затихнал, припомня БТА. САЩ и Европа казаха, че те имат за цел да подтикнат сирийското правителство към политически процес, който да сложи край на конфликта.

Най-малко 1832 души са загинали, а хиляди са ранени в Сирия след няколко смъртоносни земетресения и последвали вторични трусове в съседна Турция, съобщиха властите в страната.

Новинарската агенция САНА съобщи за най-малко 812 загинали и 1449 ранени в провинциите Латакия, Хама, Идлиб, Тартус и Халеб, които са под контрола на правителството.

Най-малко 1020 са загиналите, а 2400 - ранените, в контролираната от опозицията северозападна част на Сирия, като се очаква броят им да "се увеличи драстично", казаха спасителните екипи, известни като "Белите каски".

Турция поиска помощ от Механизма за гражданска защита на ЕС 

След земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер от вчера Турция поиска помощ от Механизма за гражданска защита на ЕС (UCPM), звеното за екипи за търсене и спасяване в градовете (USAR), и екипите за спешна медицинска помощ (EMT).